Info

APEL: Kragujevačkim đacima neophodna pomoć da otputuju na svetsko takmičenje u Americi

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 21 03 2019

Ekipa kragujevačkih gimnazijalaca, plasirala se na svetski kup u programiranju Lego robota, koji se održava u Americi. Međutim, da bi otputovali sredinom aprila, u Hjuston, neophodna im je pomoć, piše Pressek.

Na takmičenju, održanom 16. marta, u Sloveniji, ekipa PKGGang osvojila je prvo mesto za Osnovne vrednosti, i bila je prva od srpskih ekipa na takmičenju, pa je na osnovu toga dobila pozivnicu za Svetsko prvenstvo FLL u Hjustonu u Americi.

Pre toga, PKGang je bio vicešampion na državnom takmičenju. 

PKGang  čine Anja Mijailović, Marta Špica, Ivan Grego, Dunja Mihajlović, Milica Todorović, Milutin Milojković i Mihailo Šundović.

Sa učenicima iz tima, od septembra 2018. godine, radila je Katarina Veljković, nastavnica računarstva i informatike, inače proglašena u Top 50 nastavnika sveta na takmičenju Global Teacher Prize ove godine. Zajedno sa njom u realizaciji timskih aktivnosti radile su i profesorke Ljubica Mudrić-Staniškovski, Ana Stanković i Marina Jelenić.

Kragujevački tim radio na projektu Food – inhalator. U pitanju je uređaj kojim se pojačava ukus hrane ubrizgavanjem mirisa hrane u nosnice astronauta ili osobe koja ima oslabljena čula ukusa i mirisa.

Apel za pomoć

Od putovanja u Ameriku i učešća na takmičenju kragujevačke gimnazijalce deli nedostatak finansijskih sredstava.  Ekipu čini 12 članova učenika i profesora. Potrebno je platiti registraciju učesnika (1.000 dolara), prevoz do Amerike za sve učesnike (oko 806 evra po učesniku - ukupno 9.672 evra), smeštaj i hranu (212 evra po učesniku, oko 2.550 evra) i viza oko 1.600 evra.

Donacije se mogu uplatiti na račun: 840-1844760-86 (koji se vodi kod Uprave za trezor).

Izvor: Pressek

Izvor: pressek.rs