Kragujevačkim udruženjima OSAM miliona kroz ReLoaD

Sreda, 13 Februar 2019 10:00Autor: InfoKGFoto: kragujevac.rs

U okviru projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLoaD) krajem marta biće raspisan javni poziv za finansiranje projekata kragujevačkih udruženja sa osam miliona dinara. Cilј projekta, koji finansira Evropska unija, a realizuje Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), je pobolјšanje životnih uslova za građane u lokalnim zajednicama.  

Za predstavnike organizacija civilnog društva održana je Javna rasprava o prioritetima za predstojeći javni konkurs, koju su organizovali grad Kragujevac i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Cilј projekta ReLoaD je pobolјšanje životnih uslova za građane u lokalnim zajednicama širom Srbije, a podržava uvođenje i širenje transparentog finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave, čime se osigurava veće učešće građana u procesima donošenja odluka i unapređenje javnih usluga. 

Grad Kragujevac je jedan od pet lokalnih samouprava u Srbiji učesnika dvogodišnjeg Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). Cilј je jačanje partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva, na dobrobit građana i lokalnih zajednica kroz transparentno i efektivno finansiranje projekata organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave, čime se osigurava veće učešće građana u procesima donošenja odluka i unapređuje pružanje javnih usluga. Takav način saradnje podrazumeva učešće organizacija civilnog društva u javnim raspavama poput današnje, da se izdvoje prioriteti i na taj način aktivno učestvuju u izradi strateških dokumenata i lokalnih akcionih planova jer upravo u ta dokumenta stavlјaju prioriteti koji će u narednom periodu biti finansirani”, rekla je član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović.

Pored predloženih prioriteta podrške osetlјivim grupama građana, pružanja usluge socijalne zaštite za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, njihovim porodicama i starim licima, prevencije nasilјa u porodici, podsticaja preduzetništva, podrške programima za mlade, zatim zaštite životne sredine na raspravi su predložene još da se uvrste i teme prevencije diskriminacije, rodne ravnopravnosti i radno pravo. 

Ove godinu za projekte kragujevačkih udruženja izdvojeno 8 miliona dinara. Javni poziv će biti otvoren krajem marta i trajaće 60 dana, čemu će prethoditi trodnevna obuka u pisanju projekta za predstavnike udruženja. Obuka će se održati od 5. do 7. marta”, predstavnik UNDP-ja, Miroslav Mijatović.

Podsetimo, vrednost šest projekata koje je prošle godine dobio grad Kragujevac je 6,7 miliona dinara uz participaciju lokalne samouprave od 20 odsto. Sporazume o finansiranju potpisali su Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom, Udruženje hranitelјa “Čuperak”, Savez slepih Srbije, Omladina JAZAS-a i Crveni krst.

Najnovije vesti iz ove kategorije