InfoFoto: Printscreen - RTS

Kragujevčani Ljubiša i Teodora pešače duž obale Atlanskog okeana kako bi pomogli malom Jakovu

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 11 05 2023

Kragujevčani Ljubiša Šljivić i Teodora Mitković upustili su se u humanitarnu avanturu, piše RTS. Odlučili su da pešače od Portugalije do Španije kako bi podstakli ljude da pomognu u lečenju petogodišnjeg Jakova Dučića iz Kosjerića, obolelog od spinalne mišićne atrofije. 

Nogu pred nogu i tako rutom dugom 650 kilometara. Plan je da je dvoje Kragujevčana prepešače u narednih mesec dana. Iako se Ljubiša proteklih godina upuštao u nekoliko sličnih humanitarnih avantura, tokom kojih je osvojio i naseverniju tačku Evrope, Nordkap, ovoga puta inicijator je bila njegova saputnica Teodora.  

Dogovorili smo se da pokušamo da ispešačimo, kako mi to zovemo taj moćni "Kamino de Santjago", mi smo izabrali portugalsku rutu, Krenuli smo od Lisabona, pa pratimo Atlanski okean, preko Porta idemo sve do Santijaga u Španiji”, kaže za RTS, Ljubiša Šljivić.

Proteklih par dana su bili baš izazovniji od prvih zato što je jako je sunce trenutno. To vuče za sobom nedostatak vode, predeli koji su jako lepi, ali opustošeni”, rekla je za RTS Teodora Mitković.

Ali im ništa ne pada teško i ne predstavlja problem, jer im je misija da pomognu petogodišnjem Jakovu Dučiću. On boluje od progresivne neuromišićne bolesti, koja se manifestuje postepenim gubitkom osnovnih životnih funkcija - hodanja, gutanja, disanja... 

Tako da smo mi odlučili da eto nekim svojim koracima pokušamo da pozovemo ljude putem društvenih mreža da pomognemo Jakovu da prikupi neophodna novčana sredstva za fizikalne, kvantne, medicinske terapije”, izjavio je za RTS Ljubiša Šljivić.

Nadaju se da će u tome uspeti, dok pešače duž obale Atlanskog okeana, uglavnom spavajući pod otvorenim nebom, bez dana odmora.  

Mi vas za kraj pozivamo da nam još jednom pružite podršku slanjem SMS-a sa tekstom 86 na 2407, da obezbedimo Jakovu bolju budućnost”, kađu Ljubiša i Teodora. 

Izvor: RTS