InfoFoto: Zoran Petrović/GTO

Kragujevčani, PRIKLJUČITE SE: Radio Beograd i RTS prikupljaju knjige za biblioteku Prve gimnazije stradalu u požaru

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Nedelja, 04 11 2018

Najstarija programska akcija Radio Beograda “Knjiga solidarnosti“ organizuje jednodnevnu razmenu knjiga sa građanima u holu Radio Beograda i dopisništvu RTS–a u Kragujevcu. Cilj je opremanje biblioteke Prve kragujevačke gimnazije koja je stradala u požaru. Za darivanu knjigu dobićete jedno izdanje RTS Izdavaštva na poklon. Akcija će se održati 7. novembra od 10 do 18 časova. 

Slušaoci Radio Beograda i gledaoci RTS–a tog dana mogu da donesu jednu, bilo koju, ili više knjiga iz svoje biblioteke, a zauzvrat će dobiti jedno izdanje RTS Izdavaštva na poklon i biće upisani kao donatori akcije. Darodavce više od 30 knjiga očekuju zahvalnice. Na ovaj način, svi koji to mogu daće lični, autentični doprinos u opremanju gimnazijske biblioteke, a RTS sa svoje strane zahvaliće pojedincima na učešću i podršci akcije. 

Redakcija Radio Beograda nalazi se u Hilandarskoj 2. u Beogradu, a dopisništvo RTS-a u Kragujevcu je u ulici Zorana Đinđića 9.

Decenijama slušaoci i gledaoci radija i televizije donatori su akcije “Knjiga solidarnosti“ koja ima za cilj opremanje škola i školskih biblioteka širom naše zemlje. Od osnivanja 6. oktobra 1972. godine “Knjiga solidarnosti“ je jedinstvena aktivnost RTS–a koja ima humanitarnu, kulturnu i prosvetiteljsku misiju i stiže svuda gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku.

Do sada je sakupljeno skoro tri miliona knjiga. Samo tokom protekle školske godine opremljeno je sedam biblioteka u školama Srbije, uručeno je preko 15.000 knjiga. 

Knjige prikupljene u okviru ove akcije biće uručene Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u decembru. Ovo je samo jedna u nizu akcija koje su organizovane radi prikupljanja donacija za obnovu škole.

Inače, u podmetnutom požaru 4. januara pričinjena je šteta neprocenjive vrednosti jer je stradao dobar deo bibliotečkog fonda, umetničke slike, važni dokumenti škole koja ove godine obeležava 185 godina postojanja. Prva kragujevačka gimnazija, najstarija južno od Save i Dunava je vredan kulturno – istorijski spomenik pod zaštitom države.