Info

Kragujevčani vole "Gospojinske svečanosti": Otvorena "Smotra narodnog stvaralaštva" (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Utorak, 28 08 2018

Kulturno-umetničkim programom i otvaranjem "Smotre narodnog stvaralatva" počele su "Gospojinske svečanosti".

Saborna crkva i ove godine obeležava slavu tradicionalnom manifestacijom "Gospojinske svečanosti", koja je počela danas, na praznik Velika Gospojina. U porti hrama i duž ulica Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Branka Radičevića otvorena je „Smotra narodnog stvaralaštva“ uz prigodan kulturno-umetnički program.

"Gospojinske svečanosti" organizuju Eparhija Šumadijska i bratstvo Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a "Smotru narodnog stvaralaštva" GTO „Kragujevac“.

Ansambl "Smilje" predstavio se pevačkim numerama, a mladi članovi i narodnim kolom. "Kolo srpskih sestara" pripremilo je dramske prikaze. 

Na prodajnoj izložbi rukotvorina i domaćih proizvoda izloženi su radovi brojnih udruženja i seoskih domaćinstava. Tu su umetnički obrađeni predmeti od drveta, oslikano staklo, unikatna grnčarija, heklani pleteni i vezeni ručni radovi, oslikana svila, slikano staklo, domaći med, medenjaci, radovi od trske, domaći sapun, vodeničarsko brašno, kozji sirevi, sve vrste slatke i slane zimnice, domaći sokovi i proizvodi od šumskog voća, kao i domaće rakije i vina.

"Kolo srpskih setara" Kragujevac izlaže domaće proizvode u saradnji sa organizacijama iz Požarevca, Niša i Miloševca, sa kojima su ujedinjeni u Sabor „Kolo srpskih sestara Srbije“. Prihod od prodatih proizvoda namenjen je za humanitarne svrhe i biće podeljen siromašnima.

"Smotra narodnog stvaralaštva" biće otvorena danas do 18 sati.

"Gospojinske svečanosti", devete po redu, trajaće do 21. septembra, praznika Mala Gospojina. 

Galerija slika