InfoFoto: Privatna arhiva

Kragujevčanin Zlatko Golubović osvojio srebro na Balkanskoj olimpijadi iz fizike u Grčkoj (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Četvrtak, 25 07 2019

Učenik drugog razreda specijalnog matematičkog odeljenja Prve kragujevačke gimnazije, Zlatko Golubović osvojio je srebrnu medalju na prvoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike, koja je održana u Solunu. Zlatko je zadovoljan ostvarenim rezultatom na ovom takmičenju, s obzirom na to da se okitio srebrom u konkurenciji od 10 zemlja. 

Srbiji su sa prve Balkanske olimpijade iz fizike, koja je od 14. do 18. jula održana u Solunu, četiri medalje doneli Momčilo Tošić, Jovan Arizanović i Viktor Mičić iz Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu i Zlatko Golubović iz Prve kragujevačke gimnazije. Tošić se okitio zlatom, Golubović srebrom, a Arizanović i Mičić bronzama.  

Organizacija takmičenja je bila veoma dobra, s obzirom na to da je reč o prvoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike pa su organizatori hteli da ostave što bolji utisak. Prilično sam zadovoljan postignutim rezultatom, jer sam srebro osvojio u konkurenciji 10 zemalja. Ovo takmičenja je bilo prilika da ostvarimo nove kontakte i družimo se sa učenicima iz drugih zemalja”, izjavio je za InfoKG učenik drugog razreda specijalnog matematičkog odeljenja Prve kragujevačke gimnazije, Zlatko Golubović

Na ovoj olimpijadi učestvovali su učenici iz Grčke, Turske, Kipra, Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije, kao i gostujući timovi iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. Tokom olimpijade učenici su prisustvovali brojnim predavanjima i radionicama iz fizike, ali su posetili i znamenitosti Soluna. 

S obzirom na to da je apsolutni pobednik na ovom takmičenju bila Rumunija, sledeće godine će u ovoj zemlji biti održana druga Balkanska olimpijada iz fizike.

Galerija slika