InfoFoto: Printscreen - Nova S

Kragujevčanka Lenka Jakovljević DRUGA na Republičkom takmičenju iz ASTRONOMIJE, spremna za OLIMPIJADU u Brazilu

Autor: InfoKG
15:30 | Utorak, 11 06 2024

Kragujevčanka Lenka Jakovljević, maturantkinja Prve kragujevačke gimnazije, osvojila je drugo mesto na nedavno održanom Republičkom takmičenju iz astronomije. Ova nagrada donela joj je i direktan plasman na Olimpijadu koja će u avgustu biti održana u Brazilu iz kojeg, kako kaže, planira da se vrati sa medaljom, piše nova.rs.

"Lenka je prvo vrlo inteligentna, drugo vrlo uporna, teće vrlo zainteresovana i četvrto vrlo svestrana. Takvih je učenika vrlo malo i sa takvim učenicima je zadovoljstvo raditi". Ovim rečima Lenku opisuje nastavnik fizike Nemanja Momčilović, koji i nije njen predmetni nastavnik, već mentor koji joj je pomagao da se pripremi za takmičenje iz astronomije. Lenka je maturant Prve kragujevačke gimnazije, a za astronomiju se kako kaže zainteresovala tokom srednjoškolskog obrazovanja.

"Zainteresovana sam za nebo, ta beskrajnost. Volim lepotu neba i zvezda i onda, to mi je neka lepa kombinacija astrofizika, ta dva", kaže Lenka.

Kako ističe, na republičko takmičenje u Beogradu otišla je sa namerom da osvoji neku nagradu. "Ja sam samo tako krenula i eto išlo je redom. Samo sam se potrudila bolje da naučim i uspela sam da prođem dalje".

Sa druge strane, njen mentor nije bio tako ubeđen u njen uspeh, ali objašnjava i zbog čega. "Iskreno nisam. Znate o čemu se radi, astronomija se vrlo malo radi u gimnaziji, mnogo malo časova imamo za to i ovo je pre svega njen lični uspeh. Ona je sama svoje vreme, nevezano za školu posvetila tome", kaže Nemanja Momčilović.

Lenka trenutno završava sa polaganjem maturskog ispita u gimnaziji, a već zna da će od oktobra biti brucoš elektortehničkog fakulteta u Beogradu na koji je primljena bez polaganja prijemnog ispita upravo zahvaljujući nagradama na takmičenjima u trećoj i četvrtoj godini školovanja. Sebe u budućnosti vidi kao istraživača, i mada bi volela da se naukom bavi u svojoj zemlji, realnije je kako kaže da će to biti negde u inostranstvu. 

Izvor: nova.rs