Info

Kragujevcu 8 miliona državne podrške za zamenu individualnih ložišta

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Subota, 19 03 2022

U Ministarstvu zaštite životne sredine predstavnici 35 gradova i opština potpisali su ugovore na osnovu kojih će dobiti sredstva za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i domaćinstvima i tako poboljšati kvalitet vazduha. Za realizaciju projekta "Doprinos energetskoj tranziciji kroz modernizaciju sistema grejanja na teritoriji Kragujevca" resorno ministarstvo odobrilo je osam miliona dinara.

U ime grada Kragujevca ugovor je potpisala Ana Radojević, energetski menadžer. 

Sredstva su namenjena građanima kojma će biti omogućeno da uz subvencije zamene kotlove na ugalj i drva, kotlovima na pelet i gas. Konkurs se, prema rečima Ane Radojević, može očikvati u narednih mesec dana.

Reč je o izuzetno važnim ulaganjima za poboljšanje kvaliteta vazduha širom Srbije, istakla je Irena Vujović ministarka zaštite životne sredine. Sledeće nedelje očekuje nas potpisivanje sa gradom Beogradom i gradskim opštinama. Ministarstvo je za ta dva konkursa izdvojilo 350 miliona dinara i odmah nakon potpisivanja biće prebačena sredstva kako bi po završetku grejne sezone krenuli u realizaciju.

Već u narednim nedeljama, najavila je Irena Vujović, očekuje nas konkurs za pošumljavanje, uklanjanje divljih deponija, konkursi za sanaciju devastiranog zemljišta i to je sve ono što će unaprediti kvalitet života građana širom Srbije. Primetili smo da su lokalne samouprave ove godine spremnije nego prethodne i svako od njih ima želju da donese ekološki projekat u svoju sredinu. Nadam se da ćemo zajedno kao i do sada napraviti još bolje rezultate, poručila je Irena Vujović.