InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevcu odobren projekat od 3,5 miliona

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 26 03 2021

Za novi sistem grejanja u Osnovnoj školi “Natalija Nana Nedeljković” u naselju Grošnica obezbeđeno je 3,4 miliona dinara. To su u Palati Srbija svojim potpisima overili ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

To je jedan od 22 potpisana ugovora za čiju je realizaciju dodeljeno skoro 210 miliona dinara. Tim sredstvima biće finansirana zamena kotlova u javnim ustanovama i ložišta u domaćinstvima, u cilju prelaska na ekološki čistije energente, kao i projekti pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina.

Vrednost projekta koji je odobren gradu Kragujevcu je 3,5 miliona dinara, od čega je Ministarstvo obezbedilo 2,5 miliona, a grad Kragujevac se ugovorom obavezao da obezbedi 30 posto od ukupne vrednosti projekta odnosno nešto preko milion dinara. 

Projektom je predviđen novi sistem grejanja u OŠ “Natalija Nana Nedeljković” odnosno prelazak sa uglja na gas. Unapređenje sistema grejanja znači da će iz učionica konačno biti izbačene peći na ugalj, biće ugrađene pumpe, a grejne instalacije opremljene termostatskim ventilima.

Realizacijom ovog projekta grad Kragujevac doprinosi rešavanju problema zaštite životne sredine, a ono što je podjednako važno, značajno poboljšava uslove za učenje i rad. Škola ima stotinak učenika kojima će već od sledeće grejne sezone biti mnogo komfornije i toplije, ne samo u učionicama, nego u celom školskom objektu”, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.