InfoFoto: Printscreen/RTS/arhiva

Krizni štab preispitao protivepidemijske mere, EVO ŠTA JE ODLUČENO

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 11 01 2021

Nakon sednice kriznog štaba za borbu protiv Kovida 19 na kojoj je odlučeno da na snazi ostaju postojeće mere, javnosti obratila se i ministarka rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, piše BLIC.

- Mere važe do daljeg. Nema organizovanog dočeka srpske Nove godine. Kada je u pitanju aktuelna epidemiološka situacija utvrđeno je da nema prepreka za nastavak školske godine od 18. januara, onako kao što je bilo od 1. septembra, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je naglasila, danas se očekuje oko 19.000 Fajzer vakcina. Prema njenim rečima, ta vakcina će dolaziti svake nedelje, a vakcinacija će biti nastavljena po prioritetima.

- Sada su prioritet zdravstveni radnici i zaposleni i smešteni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, nakon toga dolaze ostali prioriteti. Znate i da je od danas moguće prijavljivanje za vakcinaciju, i svi će blagovremeno dobiti informaciju kada je termin tačno za njih - kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, postoji detaljan plan za vakcinaciju, ali u zavisnosti od raspoloživih količina vakcine u narednom vremenskom periodu svi oni koji su se prijavili za vakcinu znaće gde i kada da se prijave.

- Funckionisaće tako da nema i velikih redova i čekanja i da se sprovede u najkraćem vremenskom roku - rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da se registruje pad učestalosti oboljevanja, ali da su to i dalje visoki brojevi.

- Ako se poredi sa visokim brojkama koje smo imali, registrujemo pad, ali virus je itekako prisutan i ne smemo da se opustimo. Tek ćemo videti da li je bilo efekta sa merama koje su zabranjivale okupljanja uoči praznika. Gubitak svakog života u našoj zemlji je gubitak za sve nas, zdravstveni radnici su najizloženiji. Vidimo da su u nekim drugim zemljama, koji su imali praznike pre nas, da su imali porast oboljevanja. Mi se nadamo da se to kod nas neće desiti. Imamo vakcinu, vakcinacija je počela, ali ne smemo da se opustimo - istakla je ona.

Podsećamo, Krizni štab odlučio je danas da sve postojeće mere ostanu na snazi. Osim toga, zaključeno je da nema prepreke da drugo polugodište počne kad je i planirano - 18. januara.

Izvor: BLIC