Info

Krsmanović: Povećan broj krivičnih dela, ali i aktivnost policije

Autor: Branko Vukašinović
13:10 | Petak, 30 09 2016

Kragujevac je bezbedan grad i u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao ni težih krivičnih dela iz oblasti krvnih delikata, poručio je novi načelnik ovdašnje Policijske uprave, Momčilo Krsmanović.

Na području koje pokriva Policijska uprava Kragujevca u proteklih osam meseci izvršeno je ukupno 2.010 krivičnih dela, dok je u istom periodu 2015. bilo 1.764. Krsmanović objašnjava da je broj krivičnih dela povećan, jer su policijski službenici pojačali aktivnosti u odnosu na prošlu godinu. U prilog tome govore i podaci da je ove godine rasvetljeno 57,5 odsto krivičnih dela, a prošle 55,21 odsto.

Od početka godine u porastu je broj razbojništva i krađa, kao i procenat njihovog rasvetljavanja, a većina počinilaca je uhvaćena na delu. U oblasti privrednog krminala u proteklih osam meseci otkriveno je 353 dela, što je za 18 više nego prethodine godine.

Krsmanović je najavio da će biti pojačane aktivnosti u oblasti saobraćaja, jer je u proteklih osam meseci zabeleženo 576 nezgoda u kojima je život izgubilo 19 osoba, 103 su teško, a 283 lakše povređene. Kragujevačka policija je od početka godine zabeležila 175 slučajeva nasilja u porodici, koje je pretrpelo ukupno 178 lica. Od toga broja, nasilje su pretrpeli 151 žena i pet maloletnika.

Prvi čovek kragujevačke policije posebno je naglasio akciju “Ciklon” tokom koje je u Kragujevcu, između ostalog, sprečeno dvostruko ubistvo, ali i zaplenjena znatna količina narkotika i nelegalnog oružja.

Novi načelnik kragujevačke policije, Momčilo Krsmanović naglašava da su u narednom periodu prioriteti opšta bezbednost, javni red i mir, zaštita imovinske sigurnosti građana, sprečavanje svih vidova nasilja, prevencija kriminala, kao i otkrivanje i rasvetljavanje krivičnih dela.

Podsetimo, Momčilo Krsmanović je na mesto načelnika Policijske uprave Kragujevac postavljen umesto Slobodana Malešića, koji sada obavlja funkciju pomoćnika v.d. direktora policije Srbije, Vladimira Rebića. Novi šef kragujevačke policije do sada je obavljao funkciju pomoćnika načelnika ovdašnje Policijske uprave, a u Kragujevac je došao iz Uprave kriminalističke policije. Momčilo Krsmanović je rođen 1964. godine u Novom Pazaru.