InfoFoto: prvagimnazija.edu.rs

“LegoMafia“ Prve kragujevačke gimnazije plasirala se na svetsko takmičenje u Maroku, za odlazak nedostaje novac

Autor: InfoKG
13:45 | Utorak, 21 03 2023

Tim LegoMafia Prve kragujevačke gimnazije osvojio je drugo mesto na finalu takmičenja First Lego League Adria u Ljubljani i tako se plasirao na svetsko takmičenje, koje će u maju biti održano u Marakešu u Maroku. Međutim, da bi otišli na to takmičenje potrebno im je 16.600 evra. Apeluju na kompanije i pojedince koji su u mogućnosti da im pomognu.   

Učenici Prve kragujevačke gimnazije nastavljaju da nižu uspehe na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Poslednje priznanje stiže iz Slovenije sa takmičenja First Lego League Adria. 

Tim “LegoMafia” Prve kragujevačke gimnazije je na tom takmičenju zauzeo drugo mesto u generalnom plasmanu i to u konkurenciji 28 ekipa iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Kragujevački tim LegoMafia čine devet učenika Prve gimnazije, a to su Olivera Vucelić, Lena Stanković, Strahinja Milovanović, Jovan Mihailović, Pavle Novaković, Marko Bogićević, Danilo Milošević i Mihailo Aleksić. Mentori su im profesorke Katarina Veljković, Marina Jelenić, Ana Stanković i Ljubica Mudrić-Staniškovski, kao i učenik Mihailo Miletić.

Oni su uradili projekat "Briketiranje džibre" sa ciljem iskorišćavanja i prerade otpada koji nastaje prilikom pečenja rakije kao ogrevnog materijala. 

Sami su konstruisali i programili lego robota, koji autonomno rešava prepreke na zadatom terenu, a sve uz primenu timskog rada. Kategorije u kojima su se takmičili su robot igra, tehnički intervju, osnovne vrednosti i projekat“, saopšteno je iz Prve kragujevačke gimnazije.

Tim Prve kragujevačke gimnazije sada očekuje nastup na svetskom takmičenju, koje će u maju biti održano u Marakešu u Maroku. 
Međutim, da bi predstavljali Srbiju na svetskom takmičenju u Maroku nedostaju im finansijska sredstva. Za registraciju učesnika, smeštaj i prevoz potrebno im je 16.600 evra.

"Od izuzetne je važnosti da naši učenici učestvuju i predstave sebe i svoj grad i državu na svetskom takmičenju. Ovo učestvovanje ima višestruki karakter i ono je od izuzetne važnosti za obrazovnu instituciju, grad i državu iz koje ekipa dolazi, jer će svojim kvalitetom prezentovati i promovisati sistem vrednosti koje naše obrazovanje neguje, sinergiju zalaganja i nesebičnog truda profesora, učenika i roditelja. Ukoliko ste u mogućnosti da nam pomognete, molimo Vas da nas kontaktirate što pre, kako bi nam omogućili odlazak na predstojeća takmičenja. Tim neće promovisati samo svoju školu, već i čitav grad Kragujevac, pa i državu, bićemo Vam veoma zahvalni i promovisaćemo Vas“, saopštili su članovi tima LegoMafia.

Zainteresovani mogu pomoći uplatom novca na račun: 840-29550845-64, model 97, poziv na broj 8801699080174412100. Svrha: Donacija za Lego tim.