Info

Lekari i pacijenti o psihološkoj podršci i inovacijama u lečenju uznapredovalog raka dojke

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Sreda, 18 12 2019

U okviru nacionalne kampanje „Udruženi za život pred nama“ u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra” držana je tribina “Psihološka podrška i inovacije u lečenju uznapredovalog raka dojke nakon 10 godina”. Koliki je značaj rane dijagnostike i koje su dostupne i delotvorne terapije u onkološkom lečenju, kako se suočiti sa obolevanjem i kako doprineti da lečenje bude lakše i uspešnije, neka su od pitanja na koja su odgovarali onkolozi, hirurzi i pacijenti.

Tribina je upriličena u organizaciji Udruženja za edukaciju i podršku ženama u borbi protiv raka dojke “Volja”.

Koliki je značaj rane dijagnostike i koje su dostupne i delotvorne terapije u onkološkom lečenju, kako se suočiti sa obolevanjem i kako doprineti da lečenje bude lakše i uspešnije, samo su neka pitanja na koja su odgovarali onkolozi, hirurzi i pacijenti na tribini u Kragujevcu u okviru kampanje za borbu protiv raka dojke „Udruženi za život pred nama“.

Ova nacionalna kampanja, koju zajednički sprovode sedam udruženja u pet gradova Srbije, ima za cilj da utiče na podizanje svesti javnosti o raku dojke i pre svega, značaju rane dijagnostike i psihološke podrške u lečenju raka dojke, ali i najnovijim terapijskim opcijama koje omogućavaju kvalitetniji i duži život pacijentkinja.

Učesnici tribine čuli su i da je nakon 10 godina istraživanja ostvaren veliki iskorak u inovacijama u lečenju metastatskog raka dojke, i to onog tipa koji se javlja kod 70 odsto pacijentkinja – HER+ i HER2-. Rezultati najnovijih terapijskih opcija u ovom segmentu značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto.

„Ključ uspešnog lečenja karcinoma dojke je u ranoj dijagnostici, ali uprkos tome, uznapredovali tip raka dojke razviće se kod jedne od tri žene sa ranim karcinomom. Zato je neophodno da govorimo o delotvornim terapijskim opcijama, koje ne samo što produžavaju život, već i poboljšavaju kvalitet života", rekla je dr Sanja Milojević, radiolog u Kliničkom centru u Kragujevcu i dodla da oko 80 odsto pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom dojke i dalje nema dostupnu inovativnu terapiju.

Dr Jasmina Nedović, internista onkolog u Kliničkom centru u Kragujevcu napominje da se pre tridesetak godina rak dojke se smatrao jednom bolešću, a da su terapijske mogućnosti bile veoma ograničene. „Zahvaljujući razvoju medicine, sada znamo da rak dojke predstavlja skup bolesti koje se razlikuju po mestu nastanka u dojci, brzini i načinu rasta, načinu manifestacije, po agresivnosti, ponašanju i po odgovoru na terapiju. Zbog tih razlika, različite vrste kancera iziskuju različite terapije ili kombinacije terapija“.

Statistike takođe pokazuju da se Srbija nalazi u srednjem riziku po stopi obolevanja, ali je istovremeno po stopi umiranja naša zemlja na drugom mestu u Evropi. „Za razliku od zemalja Zapadne Evrope, gde je umiranje od karcinoma dojke u padu kod nas se primećuje blagi porast već u uzrastu od 45 godine. Glavni uzrok smrtnosti od ove bolesti je metastatski rak dojke, a samo 27 odsto obolelih osoba od metastatskog karcinoma dojke preživi posle pet godina“, izjavio je doc dr Marko Spasić, hirurg u Kliničkom centru Kragujevac.

Međutim, bez obzira na fazu bolesti u kojoj se one nalazile ili tip terapije koji je zastupljen u lečenju, (individualna ili grupna) psihološka podrška ženama obolelim od karcinoma dojke od izuzetnog je značaja za njihovo uspešno izlečenje i kvalitet života.

„Kada žena posumnja da joj je zdravlje narušeno i da postoji mogućnost da ima ozbiljnih zdravstvenih problema, ona počinje da strahuje od moguće dijagnoze, što predstavlja veliki stres za nju. Tada je ključno da dobije svaku moguću podršku – od porodice, prijatelja, udruženja, lekara, medicinskih sestara. Psihološka podrška u onkološkom lečenju je ključna, jer nijedna žena ne sme da razmišlja o tome da li je teret nekome, već da se koncentriše na lečenje i borbu. Mi kao udruženje za borbu protiv raka dojke želimo da pomognemo pacijentkinjama da lakše prođu kroz proces lečenja, a briga o mentalnom zdravlju tokom i nakon lečenja jedan je od glavnih alata za to“, kaže Suzana Đorđević, predsednica udruženja Volja.

Tribine u okviru nacionalne kampanje „Udruženi za život pred nama“ o uznapredovalom karcinomu dojke, načinima lečenja, značaju psihološke podrške u lečenju raka dojke i dostupnosti inovativnih terapija u Srbiji i okruženju su tokom novembra i decembra realizovane i u Beogradu, Nišu, Somboru i Užicu.

Kampanju „Udruženi za život pred nama“ organizuje Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Volja“  zajedno sa još šest udruženja - „Evropa dona“ i „Budimo zajedno” iz Beograda, „Društvo za borbu protiv raka Sombor“, „Ženski centar Milica“ iz Vrnjačke Banje, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Volja“ iz Kragujevca, Savetovalište za žene obolele od udruženjem raka dojke „Jefimija” Užice i Udruženje žena sa rakom dojke „Biser“ iz Niša.

Galerija slika