InfoFoto: Facebook

Lisica na Bubnju: Kragujevčani nemaju kome da se obrate za pomoć!

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Četvrtak, 05 04 2018

U naselju Bubanj sinoć oko 9 sati pojavila se lisica, koja je iznenadila meštane ovog dela grada, a pojedine i uplašila. U ovkavim situacijama kada se divlja životinja pojavi u naseljenom mestu Kragujevčani nemaju kome da se obrate za pomoć, pošto ne postoji služba u gradu koja je zadužena za to.   

U Kragujevcu se u poslednje vreme dešava da se u naseljenim mestima, pa i u blizini centra grada pojavi lisica. Stanovnici Beloševca susret sa ovom životinjom imali su u avgustu 2017., a meštani Bubanja pre oko mesec dana i sinoć. Verovatno da je glad naterala lisicu da “poseti” naseljeno mesto. Međutim, ukoliko Kragujevčani uoče neku divlju životinju u naseljenom mestu za pomoć nemaju kome da se obrate, jer ne postoji služba u gradu koja je zadužena za njihovo uklanjanje.

U prilog tome govori i činjenica da smo kontaktirali Zoohigijenu, Lovačko udruženje “Šumadija” i komunalnu policiju i svi oni su nam rekli da nisu zaduženi, a ni nadležni za obavljenje tih poslova. 

U Zoohigijeni kažu da se lisice periodično pojavljuju u naseljenim mestima i da ovo nije prvi put. Dodaju da je verovatno sporna lisica na Bubnju izašla iz jaruge koja se nalazi u blizini “Zelenila”. Naglašavaju da nisu nadležni da obavljaju te posle, kao i da nemaju obučen kadar, pa su nas uputili na Lovačko udruženje “Šumadija”. 

U Lovačkom udruženju „Šumadija“ kažu da ni oni nisu nadležni za uklanjanje lisica na teritoriji grada. Naglašavaju da smeju da reaguju jedino ukoliko se lisica pojavi najmanje 200 metara od naseljenog mesta. Posavetovali su nas da kontaktiramo komunalnu policiju. 

To smo i učinili, ali smo od komunalne policije dobili isti odgovor da ni oni nisu nadležni.   

Postavlja se pitanje koga Kragujevčani da kontaktiraju ukoliko im se pojavi divlja životinja u dvorištu ili je uoče u nekom parku na teritoriji grada kada niko nije nadležan. Osim lisica, Kragujevčani se žale da se tokom leta u gradu pojavljuju i zmije, ali ne postoji ni za njih nadležna služba. 

Bilo bi lepo kada bi se gradska vlast pozabavila ovim pitanjem i formirala službu koja će uklanjati divlje životinje iz naseljenih mesta, odnosno da ih vraća u prirodna staništa.