InfoFoto: Printscreen/RTK

Ljajić: Kragujevčani najviše koriste turističke vaučere u Srbiji

Autor: InfoKG
16:30 | Sreda, 27 05 2020

Najveći broj prijavljenih građana za turističke vaučere za odmor u Srbiji su Kragujevčani, izjavio je za RTK ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić.

Prve procene štete koje je pretrpeo turizam u Srbiji zbog pandemije koronavirusa svedene su na cifru od 300 miliona evra,piše RTK. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio, da je plan Vlade Republike Srbije da se ta šteta ublaži, što je moguće više. Ljajić je rekao da će država pokušati da vrati devizne prilive od stranih turista u narednom periodu, a njih je bilo na godišnjem nivou oko 1,8 miliona. 

Druga ciljna gurpa na koju će resorno ministarstvo biti usmereno su turisti iz zemalja regiona, odnosno iz zemalja bivše Jugoslavije, jer četvrtinu od ukupnog broja gostiju čine turisti iz bivše zajedničke države i okruženja, pojasnio je ministar Ljajić.

Prve mere ublažavanja gubitaka u oblasti turizma ogldaju se kroz dodatnu podelu vučera građanima, jer je jedna od bitih odluka Vlade i ministarstva trgovine, turizma i telkomunikacija da se domaći turista očuva, zadrži, motiviše da odmor provede u svojoj zemlji.

Za tu namenu izdvojeno je 2 milijarde dinara, a ukupno dodeljeno 560 hiljada vaučera od početka godine. Na novih 400 hiljada vaučera pravo imaju sada svi građani sa primanjima do 70.000 dinara. 

Interesantno je da za novi kontigent vaučera najviše zainteresovanih, koji uzimaju vaučere, su ljudi iz Kragujevca. Ne znam zbog čega, ali za sada Kragujevac je na prvom mestu, po broju onih koji se prijavljuju za vaučere”, rekao je za RTK Rasim Ljajić. 

Govoreći o radu i krizi kroz koju prolaze sada turističke agencije u Srbiji, jer je zbog pandemije Korona virusa otkazan veliki deo aranžmana, naročito u predsezoni koja je svojsvtvena Srbima, ministar Rasim Ljajić je naglasio da svi građani koji su uplatili ranije aranžmane mogu da izaberu ili povratak novca i da koriste u istoj vrednosti putovanje na istu ili sličnu destinaciju. Najvažnije je, poručio je Ljajić, da je aranžman osiguran, odnosno da građani neće biti oštećeni. 

Izvor: RTK