InfoFoto: kragujevac.rs

Ljubiša Šljivić prepešačio 1.020 km za Ilijin prvi korak

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 29 11 2021

Ljubiša Šljivić iz Kragujevca, posle 62 dana i pređenih 1.020 kilometara, juče je stigao na Trg kod krsta. Time je okončan još jedan humanitarni podvig našeg sugrađanina, koji je 28. septembra krenuo pešice ka Kragujevcu iz svog rodnog sela Donje Biljane kod Zadra, odakle je kao dvogodišnjak sa roditeljima 1995. godine izbegao akciju Oluja. Cilj pohoda je prikupljanje sredstava za četvorogodišnjeg dečaka Iliju Milanovića iz Kosjerića, da ozdravi i načini svoj prvi korak.

Stigavši na cilj posle prepešačenih 1.020 kilometara,  Ljubiša – diplomirani ekonomista, bez posla, poeta i sprotista kaže da je osećaj fenomenalan. 

Pored članova Planinarsko – ekološkog kluba Gora, Udruženja građana Ekspres i Humanitarni radio i Udruženja krajišnika Zora, Ljubišu je u ime grada dočekao Predrag Stevović član Gradskog veća za sport.

Ovom humanisti putovanje su obeležili ljudi, koji su mu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji izlazili u susret. 

Kad sam krenuo nisam imao obezbeđeno nijedno noćenje, a i oprema je bila polovična. Dnevno sam prelazio po 25 kilometara i trudio sam se da ime svog grada prikažem u najlepšem svetlu”, kaže Šljivić.

Ljubiša nije poznavao Iliju, a saglasnost njegove majke da prikuplja novac za lečenje dobio je putem društvenih mreža. 

U početku su svi bili skeptični, ali posle nekoliko dana  ljudi su počeli da uplaćuju novac, ne samo sa ovih prostora, nego i iz dijaspore”, rekao je Ljubiša.

Ilija i Ljubiša upoznali su se na kraju podviga, pre četiri dana na Avali.

Ilija je drugo dete, iz druge, održavane trudnoće. Rođen je pre termina, u trideset i četvrtoj nedelji. Na rođenju mu je dijagnostifikovana Spina bifida – meningomyelocela. Operisan je u prvom danu po rođenju i od tada počinje bitka za njegov prvi korak i bolje sutra. Sledeća operacija je u Atini u avgustu naredne godine.

Svi koji žele da učestvuju u akciji „Za Ilijin prvi korak“ mogu to da učine slanjem SMS poruke 856 na 3030.