Info

NIKOLIĆEVA OBRAĆANJA NEVIDLJIVA: 33 dana Krizni štab Kragujevca nije stao pred javnost

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Ponedeljak, 27 04 2020

Ni 33 dana od prve konferencije za medije, 25. marta, Krizni štab grada Kragujevca, kojim predsedava Radomir Nikolić, nije stao pred medije, odnosno javnost, iako je gradonačelnik tada obećao redovno izveštavanje. Da povod bude za još veću i opravdanu ljutnju sugrađana, ministar Zlatibor Lončar je pre par dana na konferenciji za javnost u Vladi Srbije tvrdio kako svaki lokalni krizni štab možemo da vidimo svakog dana i da je to lako proverljivo. Ovo smatramo odrazom nepoštovanja sugrađana i posebno medija, jer "živa reč" i direktna postavljanja pitanja na koja se nisu unapred pripremili odgovori ne mogu da zamene informacije koje parcijalno pristižu iz ustanova i preduzeća koja su na prvoj liniji odbrane protiv virusa. 

Ministar Lončar očigledno nije ni upućen u zbivanja u Kragujevcu, a kamoli da ih proverava, makar sporadično, ako ne svakodnevno, a Nikolićevo obećanje, odavno je jasno, je "ludom radovanje", jer je gradonačelnik inače čuven po broju konferencija za medije koje je održao od kad je na čelu grada, koje se mogu nabrojati na prste jedne ruke, kao što je InfoKG već i pisao (Nikolić obećao REDOVNE izveštaje Kriznog štaba, 8 dana od tada Kragujevčani i dalje u rebusu o epidemiološkoj situaciji). U situaciji kada se svi prvi put suočavamo sa virusom COVID 19 i kada je proglašeno vanredno stanje i propisane brojne mere da se spreči širenje pandemije, gradonačelnik je, smatramo, morao da promeni svoj manir.

Od prve, 25. marta, nije održana nijedna konferencija Kriznog štaba Kragujevca, kojim predsedava gradonačelnik Radomir Nikolić, a čine ga predstavnici svih relevantnih institucija u gradu poput Kliničkog centra (direktor Sazdanović se na toj konferencji nije pojavio, prim.aut.), Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja, Crvenog krsta, JKP Šumadije, Policijske uprave...

Podsetimo, prvih dana pandemije bilo je nemoguće doći do informacija iz Kliničkog centra, ali je, srećom, Institut za javno zdravlje od početka na raspolaganju medijima, te preko njih javnosti. Te dve ustanove sada sinhronizovano dostavljaju informacije o broju testiranih, obolelih i hospitalizovanih pacijenata.

Kragujevčani se ipak, makar naši čitaoci, redovno obaveštavaju o svemu što je potrebno da znaju vezano sa situaciju sa virusom COVID 19, a tome možemo da zahvalimo sjajnoj saradnji sa svim ustanovama i preduzećima koji su uključeni u rad Kriznog štaba (gore pobrojani), od kojih informacije bez problema dobijamo parcijalno.

Ipak, stanovnici bilo kog grada, a naročito veličine Kragujevca, koji ima i Klinički centar kome gravitira oko dva miliona pacijenata, zaslužuju da pred njih stane gradonačelnik i ceo Krizni štab, da vide te ljude na okupu, da od svakog čuju "živu reč", jer to svakako ima i drugačiju težinu od pročitane, a i smatramo to poštovanjem svojih sugrađana. Takođe, predstavnici medija morali bi da imaju priliku da svima njima javno i zvanično direktno postave pitanja, kao što se to, na primer, radi svakoga dana u 15 časova u Vladi RS.