InfoFoto: arhiva

Lončar: Podnete TUŽBE protiv lekara i majke, ona htela ŠOU PROGRAM

Autor: InfoKG
09:30 | Četvrtak, 25 10 2018

Protv Violete Cvetkoviće, majke koja je prošlonedeljnim tvrdnjama da lekari nisu hteli da pregledaju njeno dete izazvala skandal u kragujevačkom Domu zdravlja i buru u javnosti koja se i dalje ne stišava, kao i samih lekara, podnete su tužbe, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 

On je podsetio da postoji dokaz da je to dete pregledano i zbrinuto, da je dobilo recepte, što je utvrdila i vanredna inspekcija poslata istog dana kada je slučaj dospeo u javnost jer je Cvetković snimak i optužbe na račun lekara okačila na društvene mreže. "Konkretno, što se tiče ovog slučaja, analizirano je sve, dete je pregledano, zbirnuto, ali postoji neki razlog da je majka htela i nešto drugo, jedan šou program", primetio je Lončar. Ukazao je da nigde u svetu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u domu zdravlja, ne postoji praksa da se traži i praktikuje mišljenje i konsultacije drugog-trećeg lekara.

"U srpskom zdravstvu zaposleno je 118.000 ljudi, od toga više od 40.000 lekara, kao i medicinskih sestara, a dnevno pomognu više desetina hiljada pacijenata", naveo je Lončar. "Zdravstveni radnici toliko imaju posla i toliko rade da ovo njima sve teško pada", rekao je Lončar. Izuzetaka, dodaje, ima, ali oni će biti sankcionisani.

"Više hiljada dece pregledaju i izleče, a onda vi nađete jednu osobu, neka svako proceni kakva je to osoba, ja u to neću ulaziti, i hoćete da napravite da je to primer za celu Srbiju, za sve domove zdravlja i sve zdravstvene ustanove", rekao je Lončar.

Dodao je da se zalaže za slobodu medija, ali da treba svakako čuti i drugu stranu, a ne samo iznositi tvrdnje majke iz Kragujevca i tražiti još takvih primera.

"Da li je neko želeo da bude u centru pažnje, po cenu da na neki način zloupotrebljava i svoje dete, mi u tome ne možemo i ne želimo da učestvujemo", rekao je ministar.

Ministar je poručio da zdravstvo ne može da "učestvuje u kampanjama jer ima mnogo pametnijeg posla da pomaže ljudima".

Izvor: RTS

O ovom slučaju možete se podsetiti na:  

SKANDAL: Majka: Doktorka nije htela da mi pregleda dete jer nije njen pacijent; Dom zdravlja: Dete je pregledano, tužićemo je!
Inspekcija "češlja" kragujevački Dom zdravlja nakon skndala koji je uzdrmao i podelio Srbiju
INSPEKCIJA rekla svoje o SKANDALU u Domu zdravlja: Ko je bio u pravu?

Izvor: InfoKG, RTS