InfoFoto: Ministarstvo zdravlja - zdravlje.gov.rs

Lončar u Kragujevcu: Borba sa virusom i dalje traje, zdravstveni radnici su naši junaci

Autor: InfoKG
14:18 | Četvrtak, 13 08 2020

U Kragujevcu je danas održan prijem za zdravstvene radnike iz našeg grada, Novog Pazara, Kraljeva i Čačka kojima je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio na svemu što čine u borbi protiv epidemije Korona virusa, prenose nacionalni mediji. Lončar je naglasio da su zdravstveni radnici naši junaci, kao i da borba sa virusom i dalje traje. 

"Imamo oko 8.000 aktivnih slučajeva, odnosno pozitivnih na Korona virus. Jedan broj njih je bez neke kliničke slike, jedan broj ima manje simptome i oko 2.000 njih je u bolnici. Trenutno 364 zdravstvenih radnika pozitivno, 28 je u bolnici", rekao je Lončar i dodaje da se osnovu ovih podataka može videti koliko zdravstveni radnici rade. 

"Neki od njih rade bez dana odmora. Pojedini su pokušali da rade u toj opremi u kojoj oni rade svaki dan, ali nisu izdržali ni dva-tri sata i to ne da leče, nego da rade neke druge poslove. Posle dva-tri sata su padali u nesvest, nije im bilo dobro i slično", rekao je Lončar.

Anesteziolog Katarina Pavlović iz Kliničkog centra Kragujevac rekla je da su radili i da će nastaviti da rade vredno i predani, sa puno empatije i nade. Ona je pozvala sve da budu odgovorni i poštuju uvedene mere jer je, kako je istakla, mnogo lakše prevenirati, nego lečiti.

Medicinska sestra u Opštoj bolnici u Čačku Ivana Logvinov kaže da su se trudili da pacijentima ukažu maksimalnu zdravstvenu negu. 

"Dali smo sve od sebe da pacijenti ozdrave. Bilo je svega - suza, straha, radosti, solidarnosti...Umorni smo i iscrplјeni, ali daćemo sve od sebe da budemo istrajni do kraja", rekla je ona.

Infektolog iz Kraljeva Zorica Kostić je rekla da je jedno vreme bila na ispomoći kolegama s Infektivne klinike u Beogradu, kao i u Novom Pazaru. Po povratku iz Novog Pazara su, dodala je, formirali Kovid bolnicu u Kraljevu. 

"Od početka marta smo imali pozitivne pacijente i infektivno odelјenje je aktivno učestvovalo u zbrinjavanju i lečenju takvih pacijenata, naravno uz pomoć tercijarnih zdravstvenih ustanova, a sada smo bili prinuđeni zbog masovnosti obololelih i velikog broja srednje teških i vrlo teških pacijenata formiramo našu intenzivnu jedinicu i napravimo kovid bolnicu u Kralјevu", rekla je Kostić.

Glavna sestra pneumofiziološkog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar Snežana Jeremić je, u ime svih svojih kolega, zahvalila svim zdravstvenim radnicima koji su došli iz drugih gradova u Novi Pazar da im pomognu kada je bilo najteže. 

"U jednom trenutku u bolnici u Novom Pazaru bilo je više od 390 bolesnika. Hvala svima, hvala državi, predsedniku Alekdandru Vučiću i Ministarstvu zdravlјa što su obezbedili sva potrebna sredstva za naš rad i lečenje bolesnika, a hvala i svim donatorima", rekla je Jeremić. 

Izvor: RTS, Tanjug i Ministarstvo zdravlja