Info

Mađarski privrednici zainteresovani za upostavljanje saradnje sa našim kompanijama

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Subota, 22 06 2019

Mađarski privrednici posetili su Kragujevac, pored Beograda, u okviru dvodnevne posete našoj zemlji. Rukovodilac Komiteta za zapadni Balkan u Privrednoj komori Mađarske Atila Galamboš rekao je da je cilj uspostavljanje saradnje između kompanija iz dve susedne zemlje, konkretno između grada Kragujevca i Privredne komore Šumadije i Pomoravlja sa Komitetom za zapadni Balkan. 

Rukovodilac Komiteta za zapadni Balkan u Privrednoj komori Mađarske Atila Galamboš rekao je da je sve više zajedničkih projekata kompanija iz Srbije i Mađarske, a u narednom periodu pripremaju se veliki projekti u oblasti energetike i infrastrukture. Prošle godine dve vlade su potpisale bilateralne sporazume na polju infrastukture, a do kraja ove godine počinje realizacija dogovorenih projekata.

Naše dve zemlje, imaju odličnu saradnju i političku i u svakom drugom smislu, a logičan sled je ekonomska saradnja, tako da je naš cilj da uspostavimo saradnju između mađarskih i srpskih kompanija, kazao je Galamboš. Ovde smo da preduzmemo konkretne korake u uspostavljanju saradnje između grada Kragujevca i Privredne komore Šumadije i Pomoravlja sa Komitetom za zapadni Balkan. U Kragujevcu je, podsetio je Galamboš, prošle godine otvoren Info centar Privredne komore Mađarske i kancelarija počasnog konzula i to je bio početak privredne saradnje.

Imajući u vidu da je Privredna komora Mađarske došla sa zaista značajnim kompanijama pre svega iz IT sektora, metaloprerade, poljoprivrede i energetike, vladao je zanačajan interes domaćih kompanija, kazao je Predrag Lučić direktor Regionalne privredne komore šumadijskog i pomoravskog upravnog okruga. Ovo je ujedno i prilika za promociju investicionih mogućnosti grada Kragujevca, čija atraktivnost i dalje raste, što potvrđuje značajan priliv stranih direktnih investicija. I ova aktivnost samo oslikava povećan interes koji se oseća u poslovonoj zajednici EU kada je u pitanju RS, centralna Srbija, ali i grad Kragujevac.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu januar – mart ove godine ukupna spoljno–trgovinska razmena u robi sa Mađarskom iznosila je 453 miliona evra. Spoljno trgovinska razmena privrede Šumadije i Pomoravlja u 2018. godini iznosila je 58,7 miliona evra i ona je za 50 odsto veća od ostvarene u 2017. godini.