InfoFoto: Printscreen - TV Prva

Mali o minimalcu: Videćemo da ove godine ode preko 35.000 dinara

Autor: InfoKG
11:11 | Petak, 30 07 2021

Minimalna cena rada ove godine mogla bi da bude preko 35.000 dinara. To je najavio gostujući na Prvoj televiziji ministar finansija Siniša Mali, kao i da će prijava za pomoć od 20 evra početi polovinom novembra, a isplata će biti u decembru. 

Ministar finansija Siniša Mali najavio je tokom gostovanja na Prvoj televiziji da će građani u decembru dobiti još 20 evra obećane pomoći od države. Govorio je o povećanju minimalne cene rada, ali i obećanih 5.000 evra za svako novorođenče u Srbiji. 

"Mi smo u toku sprovođenja trećeg paketa pomoći ukupne vrednosti skoro dve milijarde evra kako bismo ublažili posledice kovida. Onda smo sagledali rezultate i u tom trenutku je suficit za jul bio 25 milijardi dinara, očekujem da za ovaj mesec ukupan suficit biti 35 milijardi dinara. Rezultati su nam i bolji nego što smo predvideli", rekao je Mali.

Mali je podsetio šta je sve od pomoći do sada dato građanima i privredi, ali i o tome koje isplate mogu da se očekuju u narednom periodu.

"Kada je reč o pomoći građanima, 30 evra smo isplatili u maju, ostaje još 30 u novembru. Dodatno na 30+30 evra, naš plan je da 50 dodatnih evra damo za sve naše najstarije sugrađane koji su bili najviše pogođeni pandemijomi nju ćemo isplatiti u septembru. Mi smo planirali šest odsto rasta do kraja godine, do kraja godine će biti iznad tog procenta. Razmišljali smo kako da podelimo dobre rezultate sa građanima. Prvi razlog za to je optimizam, da građani vide dobre rezultate i da su spremni da troše, što je za nas veoma važno", rekao je Mali.

Podsetio je da je upravo manjak potrošnje u nekim drugim ekonomija bio problem.

"Drugi razlog je sam novac. Prošle godine, koja je bila najgora zbog korone, smo imali veću naplatu PDV-a nego godinu dana pre toga. Verovali ili ne, više su ljudi trošili, zahvaljujući dobrim merama države", istakao je Mali dodavši da je Srbija ovu krizu dočekala spremno.

Dodao je da smo zadržali makroekonomsku stabilnost.

"Javni dug je apsolutno pod kontrolom, u ovom trenutku je udeo javnog duga u BDP-u 56,2 odsto."

Istakao je da će prijave za 20 evra početi polovinom novembra, a isplata će biti u decembru.

Mali o platama

Mali je podsetio da su i plate povećane.

"Svaki put kada u našim projekcijama budemo videli mogućnost da povećavamo plate, mi ćemo to uraditi. Videćemo ove godine prvi put da minimalna cena rada ode preko 35.000 dinara", rekao je Mali.

"Do kraja 2025. godine očekujemo da prosečna plata bude 900 evra", rekao je Mali.

Mali o 5.000 evra za svako novorođenče: "Ne mislim da je nerealno"

Što se tiče 5.000 evra za svako novorođenče, Mali je rekao da ne misli da je to nerealno.

"Imate konkretne mere kojima podržavamo tu politiku. Najvažnije za roditelje je sigurnost - da imaju posao i dobre zarade da bi se odlučili na taj korak", rekao je Mali. 

Izvor: B92