InfoFoto: kragujevac.rs

Marko Malović "Heroj 2021": Ovo je priznanje svim ljudima koji su pomogli maloj Vanji

Autor: InfoKG
08:00 | Sreda, 01 06 2022

Jedan od 10 najistaknutijih pojedinaca, konkursa “Oni su heroji”, koji su se u 2021. godini istakli svojim nesebičnim delima je i Marko Malović iz Kragujevca. U njegovu čast organizovan je prijem u Skupštini grada na kom je rekao da je ovo priznanje omaž svim ljudima koji su učestvovali u borbi za prikupljanje sredstava za lečenje male Vanje.

Na inicijativu Delegacije EU, Fondacija Ana i Vlade Divac već drugu godinu zaredom organizuje konkurs ”Oni su heroji” i dodeljuju priznanja za čovekoljublje i solidarnost. Ovaj Kragujevčanin se svojim zalaganjem i posvećenošću istakao u prikupljanju sredstava za lečenje male Vanje.

Priznanje Delegacije EU i Fondacije je omaž ne samo meni, već svim ljudima koji su bili sa mnom i učestvovali u borbi za prikupljanje sredstava za lečenje male Vanje. Suma u iznosu od 2,5 miliona evra koliko je bilo potrebno za lečenje izgledala je nedostižno, ali cela Srbija se uključila. Ja sam se samo izdvojio kao neko ko je rukovodio akcijom i poveo ostatak tima. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali i pomogli donacijom kao pojedinci, udruženja, organizacije. Podrška od svih nam je dodatno davala snagu i samopouzdanje da možemo da uspemo i sačuvamo budućost male Vanje”, kaže heroj iz Kragujevca Marko Malović i poziva sve sugrađane da podrže svaku humanitarnu akciju. 

Kragujevčani su tokom prethodne dve godine pandemije pokazali koliko su spremni da daju svoj doprinos unapređenju zdravstvenog stanja našeg stanovništva. Čast i zadovoljstvo je što je Kragujevčanin deo inicijative Delegacije EU u Srbiji koju sprovodi Fondacija Divac, a koja širi ideju humanosti i dobročinstva”, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu na prijemu u gradskoj kući upriličenom u čast heroja.

U ime Delegacije EU, Marku Maloviću i drugim pobednicima, zahvalio se Pol-Anri Prese, koji kaže da je inicijativa zahvalnost ljudima koji čine dobro za druge. 

Ovakve prilike pokazuju kako solidarnost funkcioniše u praksi, ona pokazuje da kolektivni napori i čovečnost mogu da postignu neverovatne stvari, da pomere planine i sačuvaju ljudske živote. Ukoliko slušamo naše srce i zajedno radimo nešto za druge, imamo priliku da poboljšamo svet”, kazao je Prese predstavnik Delagacije EU.

Prijemu je prisustvovao i Uroš Demić, menadžer projekta Fondacije. 

Kroz rad Fondacije želimo da okupimo ljude iz naše zemlje, iz inostranstva i dijaspore koji žele da pomognu jedni drugima i razvijamo različite projekte u našoj zemlji usmerene na pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva. Preko 150 kandidatura je objavljeno preko sajta, a građani su kasnije glasali za nominovane. Njih deset je dobilo priznanje. Oni su neiscrpna inspiracija da se podstaknu ljudi da rade dobra dela i nesebično pomažu jedni drugima”, rekao je Demić. 

Pored prigodnog poklona Grada, u znak zahvalnosti SPD Radnički je Heroju 2021 uručio godišnju ulaznicu za zatvoren bazen.