Info

Marko posle 5 godina pobedio EPS i JAVNU IZVRŠITELJKU, dokazao da dug za struju nije njegov

Autor: InfoKG
09:00 | Utorak, 04 01 2022

Marko Jovanović iz Kragujevca 5 godina se borio da dokaže da dug za struju od oko 30.000 dinara, koji je napravio drugi Marko Jovanović, a za koji je on utužen nije njegov (vidi LINK) i konačno je uspeo da "pobedi" Elektrodistribuciju i javnu izvršiteljku Stanu Žunić.

- Stvar se, nadam se, zauvek okončala, što se konačno vidi po mom osmehu na licu. Nakon mog prvog javnog iznošenja problema kontaktirali su me mediji i ovim putem želim da se zahvalim Zlatiji Labović, Maji Bukumirović, a najviše novinarki RTS-a, Nevenki Đelić. Elektroprivreda Srbije je zvanično potvrdila da mene nema u evidenciji kupaca. Izvršenje je konačno zaustavljeno nakon 5 godina, a suma koja je odbijena od plate vraćena je na račun. Tužno je što je ovaj problem morao da se rešava na ovakav način, da se pored institucija koje treba da obavljaju svoj posao kako treba, moj problem morao izneti javno. Pored presude u kojoj je utvrđeno da ja nisam pomenuti Marko Jovanović koji je utužen, Javna izvršiteljka je nastavila utuženje i stavila zabranu na platu. Sada gospođa Stana Žunić opravdava svoj postupak time da je trebalo ja lično da donesem presudu. Pisala mi je javno na društvenoj mreži facebook da ona presudu nema, a zatim obrisala komentare. Ne želim da ulazim u to da li je presudu negde zagubila ili joj EPS nije dostavio. Čemu onda celokupni pravosudni sistem ako ja to treba njoj da nosim naknadno, lično? Ispada da su oni nedodirljivi, ali je ovo dokaz da kada se javnost prodrma i uzbuni, svaki problem je rešiv, ističe Marko Jovanović.

Podsetimo, nakon 5 godina uzaludne borbe u dokazivanju da on nije lice koje je utuženo, naš sugrađanin Marko Jovanović kontaktirao je odbornika Slađana Rakića i informisao ga o svom problemu: "Posle naše kratke reportaže zabeležene 3.decembra, ovu vest su preneli skoro svi lokalni i nacionalni mediji. Na našu veliku žalost došli smo do tačke da je ovo izgleda jedini način kojim se jedan običan čovek može obratiti institucijama u kojima se već odavno ne zna ko šta radi, a gde najveću cenu plaćaju najslabije karike, obični uzorni građani“, kaže Rakić.

Da podsetimo Marko Jovanović koji je 1987. godište, utužen je za dug za struju Marka Jovanovića koji je 1954. godište. U tužbi je naveden pogrešan matični broj, pogrešna adresa stanovanja, ali zbog istog imena i prezimena njemu je pripalo da to treba da plati, iako u svom životu nikada nije imao brojilo na svoje ime. Njegova borba u dokazivanju da on nije pomenuti Marko Jovanović trajala je 5 godina. Tokom tog perioda obraćao se Javnoj izvršiteljki više puta, a sudskim putem dobio presudu da je utvrđen njegov identitet i da protiv njega ne može da se vodi postupak. Uprkos tome, stiglo je rešenje o izvršenju i stavljena je obustava na platu. 

- Tokom te agonije duge 5 godina trpelo je sve, njegov privatni i poslovni život, odsustvovanje sa posla kako bi se pojavljivao na ročištima, plaćanje advokata, narušavanje ugleda samo zbog „greške u sistemu“, to vreme i posledice niko ne može da nadoknadi, ističe Rakić.