Masovna hapšenja: U Kragujevcu "pao" jer je oštetio firmu za tri miliona

Sreda, 02 Maj 2018 14:57Autor: Jovana MladenovićFoto: ilustracija

U više odvojenih akcija suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, u prethodnih nekoliko dana u Srbiji je uhapšeno 16 osoba, dok su protiv još 42 lica podnete krivične prijave u redovnom postupku. U Kragujevcu slobode je lišeno odgovorno lice preduzeća "Eurosicam Plus", M.A. (1966), jer se sumnja da je oštetio firmu za oko tri miliona dinara.

Oni su osumnjičeni da su od 2013. godine do danas počinili više koruptivnih i drugih krivičnih dela. Sumnja se da su oni izvršenjem krivičnih dela budžetu Srbije i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli materijalnu štetu od oko 800.000 evra, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su odgovorno lice preduzeća "Eurosicam Plus", M.A. (1966), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela pronevera i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je M.A. od oktobra do decembra 2016. godine, kao odgovorno lice preduzeća "Eurosicam Plus", kupio materijal koji je prisvojio za sebe i time oštetio firmu za oko tri miliona dinara.

Hapšenja po celoj Srbiji

Osumnjičenima, koji su uhapšeni na teritoriji policijskih uprava Beograd, Pančevo, Kruševac, Bor, Valjevo, Kragujevac, Novi Pazar i Sremska Mitrovica, na teret se stavljaju zloupotreba službenog položaja, davanje mita, poreska utaja, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljena proizvodnja, nedozvoljena trgovina, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, falsifikovanje službene isprave i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti.

U saopštenju se navodi da su među uhapšenima ovlašćeno lice preduzeća "Soko interprodukt", odgovorno lice preduzeća "Ratatouille" iz Pančeva, vlasnik agencije za ketering "Jelena & White symphony", odgovorno lice zanatsko molerske radnje "Panelan" u Pančevu, odgovorno lice agencije "Vision media", ovlašćeno lice preduzeća "Eurosicam plus", kao i odgovorno lice preduzeća "Stojković prevoz plus".

Među 42 osobe protiv kojih su podnete krivične prijave u redovnom postupku su policijski službenik, četiri carinska službenika, odgovorno lice Narodnog univerziteta Mali Iđoš u Lovćencu, odgovorno lice Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Rusanda Melenci", funkcioner saveta Mesne Zajednice "Zlot", v.d. odgovornog lica JKP "Higijena Zaječar", kao i vlasnici i odgovorna lica u više privrednih društava.

(Deo teksta preuzet sa RTV)

Najnovije vesti iz ove kategorije