Info

Medicinski fakultet obeležio 42 godine postojanja i krsnu slavu, u planu nastava na engleskom (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Utorak, 10 12 2019

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu obeležio je juče krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i 42 godina postojanja fakulteta. Ovom prilikom objavljeno je i da FMN ima u planu uvođenje nastave na engleskom jeziku što će biti veliki iskorak u našoj akademskoj zajednici. Potpisan je i je Sporazum o saradnji sa Medicinskim fakultetom iz Novog Sada.

Slava FMN i ove godine okupila je saradnike i prijatelje iz visokoškolske zajednice, lokalne samouprave, ministarstava, privrede, crkve, kulturnih institucija. Čin rezanja slavskog kolača i svečanu akademiju svojim prisustvom uveličali su dekani medicinskih fakulteta iz Podgorice, Novog Sada i Niša - prof. dr Miodrag Radunović, prof. dr Snežana Brkić i prof. dr Dobrila Stanković Đorđević; prodekan Medicinskog fakulteta iz Banja Luke prof. dr Miloš Stoiljković; državni sekretar ministarstva zdravlja prof. dr Berislav Vekić; direktori zdravstvenih ustanova iz Kragujevca i Srbije, brojnih profesori, saradnici...

Čin rezanja slavskog kolača obavio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan, uz sasluženje sveštenstva Saborne crkve. Domaćin slave, prof. dr Željko Mijailović, pozdravio je sve prisutne i prema tradiciji, deo slavskog kolača predao novom domaćinu, prof. dr Vladimiru Živkoviću. 

Do danas je na FMN u Kragujevcu diplomiralo 4143 doktora medicine, 118 doktora stomatologije, a diplomu magistra farmacije dobilo je 712 farmaceuta. Osnovne strukovne studije završilo je 500 strukovnih sestara, 479 strukovnih fizioterapeuta i 123 strukovnih farmaceutskih tehničara. Diplomu lekara specijaliste i subspecijaliste steklo je 476 studenata, a doktorsku disertaciju uspešno je odbranilo 550 doktora medicinskih nauka.

"Godina iza nas bila je jako uspešna, ali nimalo laka, ali ni ne očekujemo da će godine biti lake već sve teže kada govorimo o profesionalnim izazovima", rekao je prof. Mijailović i istakao da u obrazovnom delu FMN ima puno diplomaca, što je za ponos, a isto se odnosi i na naučni rad i 196 radova objavljenih u časopsima sa SCI liste. Govoreći o planovima prof. Mijailović je rekao da je u planu uvođenje nastave na engleskom jeziku što će biti veliki iskorak u našoj akademskoj zajednici.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević potpisao je Sporazum o saradnji sa dekanom Medicinskog fakulteta iz Novog Sada prof. dr Snežanom Brkić. "Sporazum definiše načine naše buduće saradnje. Prof. Jakovljević ima veliki talenat za povezivanje ljudi koji imaju različita ineteresovanja u medicinskim naukama. Iako smo mala zemlja sa pet medicinskih fakulteta, ukoliko udružimo snage sigurno ćemo se bolje kotirati u međunarodnim okvirima. Ta naša saradnja obuhvatiće saradnju u naučno istraživačkoj oblasti, razmenu studenata, nastavno-naučnog osoblja i mi u Novom Sadu smo zaista ostali fascinirani rezultatima koje je FMN postigao u proteklih godinu dana na međunarodnoj sceni", rekla je prof. dr Snežana Brkić.

Proslava je nastavljena svečanom akademijom u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić" gde je prikazan i film koji je predstavio najznačajnije aktivnosti koje su se odigrale na fakultetu u proteklih godinu dana.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević je istakao da je u poslednjih godinu dana najvažniji ulazak Univerziteta na Šangajsku listu za oblast klinička medicina zahvaljujući upravo kragujevačkom fakultetu: "To je izuzetno uspešno početno rangiranje jednog Univerziteta na Šangajskoj listi u jednoj specifičnoj oblasti. Održan je veliki broj naučnih skupova što na našem fakultetu što u našoj organizaciji na drugim mestima, čime smo pokušali da FMN stavimo na evropsku i svetsku mapu visokoškolskih ustanova koje su učestovale u ovakvim akcijama. Pokušali smo da afirmišemo fakultet i Univerzitet u stručnom smislu a grad Kragujevac, Šumadiju i Srbiju kao dobre domaćine".

Ova svečanost bila je prilika da FMN nagradi najbolje diplomce i studente na svim studijskih programa, po godinama studija. Najbolji diplomci u školskoj 2018/2019 godini su: sa IAS medicine Emina Ćorović prosečna ocena 9,93, sa IAS farmacije Nikola Nedeljković prosečna ocena 9,81, sa IAS stomatologije Jana Desnica prosečna ocena 9,77, sa OSS strukovna medicinska sestra Magdalena Mijatović sa prosečnom ocenom 9,47 i strukovni terapeut Slobodan Bošković sa prosečno ocenom 9,69. Diplome i zlatnike uručio im je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević.

U muzičkom delu programa nastupio je deo umetničkog ansambla ministarstva odbrane "Stanislav Binički".

Galerija slika