InfoFoto: Ilustracija/Arhiva - trznicekg.rs

Među mlečnim proizvodima na Zelenoj pijaci otkrivena ešerihija koli, voće ispravno

Autor: Branko Vukašinović
15:15 | Sreda, 24 07 2019

Na Zelenoj pijaci otkriveno je prisustvo bakterije ešerihije koli u dva od pet uzoraka mlečnih proizvoda, a njihovim prodavcima je zabranjen rad do donošenja ispravnih rezultata analiza, izjavio je za InfoKG referent za bezbednost hrane u JKP “Šumadija”, Goran Milovanović. Urađena je i analiza voća, a rezultati uzetih uzoraka pokazuju da su oni ispravni.   

Institut za javno zdravlje uradio je protekle nedelje analizu mlečnih proizvoda i sezonskog voća na Zelenoj pijaci, koja je pod ingerencijom Javno komunalnog preduzeća “Šumadija”. 

Prema dobijenim rezultatima kod mlečnih proizvoda, gde je rađena mikrobiološka analiza, kod dva uzorka je utvrđeno prisustvo bakterije ešerihija koli. Tim zakupcima je zabranjen rad do donošenja ispravne analize. Kada je reč o voću, rađena je hemijska analiza na prisustvo pesticida i teških metala, svi uzorci su ispravni. Možemo da kažemo da je više od 90 odsto namirnica ispravno na našoj pijaci”, izjavio je za InfoKG, referent za bezbednost hrane u JKP “Šumadija”, Goran Milovanović.  

Iz “Šumadije” naglašavaju da se analize namirnica na kragujevačkim pijaca rade svakog meseca po utvređnom planu i programu. Dodaju da analize obuhvataju uzorkovanje, mlečnih proizvoda, svežeg mesa, suhomesnatih proizvoda, jaja, voća i povrća.

Najavljuju da će u avgustu biti urađene analize sezonskog voća na Kvantašu, a na Zelenoj i pijaci na Aerodromu suhomesnatih proizvoda i svežeg mesa.