InfoFoto: Arhiva

Među pilećim mesom na pijaci otkrivena ešerihija koli, suhomesnati proizvodi, lubenica i dinja ispravni

Autor: Branko Vukašinović
12:30 | Ponedeljak, 26 08 2019

U jednom uzorku pilećeg mesa, koji je tokom ovog meseca uzet tokom kontrole namirnica na Zelenoj i pijaci na Aerodromu, otkriveno je prisustvo bakterije ešerihija koli, a prodavcu je zabranjen rad do donošenja ispravnih rezultata analiza. Na ovim pijacama urađena je i analiza suhomesnatih proizvoda, a na “Kvantašu” lubenica i dinja i rezultati pokazuju da su te namirnice ispravne. 

Institu za javno zdravlje je na Zelenoj i pijaci na Aerodromu tokom avgusta obavio analizu pilećeg mesa i suhomesnatih proizvoda radi provere mikrobiološke ispravnosti i analizu uzoraka dinja i lubenica na Kvantaškoj pijaci radi utvrđivanja prisustva pesticida i teških metala u njima.

Od pet ispitivanih uzoraka pilećeg mesa i suhomesnatih proizvoda, jedan ne ispunjava propisane uslove. Zakupcu čiji proizvod nije zdravstveno ispravan zabranjena je prodaja na pijaci sve do donošenja ispravnih analiza i naloženo je da pobolјša uslove higijene u toku proizvodnje, čuvanja i transporta proizvoda. Na osnovu stručnog razmatranja ispitivanih parametara kod uzetih uzoraka dinje i lubenice utvrđeno je da su ove namirnice bezbedne za upotrebu, odnosno nema prisustva pesticida i teških metala u njima”, saopšteno je iz JKP “Šumadija”. 

Iz “Šumadije” podsećaju da se analize namirnica na kragujevačkim pijaca rade svakog meseca po utvređnom planu i programu. Dodaju da analize obuhvataju uzorkovanje, mlečnih proizvoda, svežeg mesa, suhomesnatih proizvoda, jaja, voća i povrća. Najavljuju da će u septembru biti urađene analize grožđa, kornišona, crvene paprika i meda.