InfoFoto: Ilustracija

Međunarodna nedelja gluvih: „Puna inkluzija sa znakovnim jezikom“

Autor: Branko Vukašinović
15:30 | Utorak, 26 09 2017

Povodom obeležavanja Međunarodne nedelјe gluvih u Kragujevcu će biti organizovane brojne aktivnosti, a centralna manifestacije biće održana u subotu, 30. septembra, od 15 časova u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“. Sve aktivnosti organizuje Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac. 

Kakav je položaj gluvih i nagluvih i sa kojim problemima se suočavaju biće tema prijema u Skupštini grada, koji je zakazan za sutra u 10,30 sati. Tom prilikom biće najavljene i sve aktivnosti koje će biti organizovane u okviru Međunarodne nedelјe gluvih u Kragujevcu.  

Udruženje gluvih i nagluvih organizovaće u petak, 29. septembra, od 10 do 11 sati edukaciju za zaposlene u ovdašnjoj Policijskoj upravi. Na edukaciji će biti reči o položaju gluvih i nagluvih u Kragujevcu ,načinu ponašanja policije prema gluvim i nagluvim licima i sprovođenju Zakona o upotrebi znakovnog jezika i zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, u cilјu bolјe bezbednosti gluvih i nagluvih u lokalnoj zajednici.

Centralna manifestacija Međunarodne nedelјe gluvih, pod nazivom „Puna inkluzija sa znakovnim jezikom“, biće održana u subotu, 30. septembra, od 15 časova u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“. U okviru centralne manifestacije biće organizovani etno modna revija “Budućnost tradicije” na kojoj će biti prikazani unikatni ručni odevni predmeti izrađeni u kreativnoj radionici Udruženja gluvih i javnim radovima u kome su angažovana gluva i nagluva lica, Igre bez granica sa 10 sportskih disciplina i kulturno-umetnički program. 

“Glavni cilјevi manifestacije su promovisanje prava i potreba gluvih i širenje svesti o zajednici gluvih i solidarnosti među njima, sa želјom da se skrene pažnja javnosti na ravnopravno uklјučivanje gluvih i nagluvih u sve sfere života u društvenoj zajednici,i takođe da se odgovorni lјudi upoznaju sa svojim obavezama kako bi se osigurala pristupačnost  i omogućila prava gluvima koja  nam pripadaju,kao što  imaju gluvi širom sveta”, poručuju iz Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac.

Međunarodni dan gluvih se obeležava u 133 zemlje od 1958. godine, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na položaj i dostignuća gluvnih i nagluvih osoba.