Info

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta: Izrael zainteresovan za saradnju sa gradom

Autor: Jovana Mladenović
13:56 | Petak, 26 01 2018

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta Kragujevcu je u poseti Dženi Sedov zamenica šefa misije Republike Izraela u Srbiji. Prema njenim rečima, ambasadorka Izraela Alona Fišer Kim zainteresovana je da u Kragujevcu razvija saradnju u onim segmentima gde se prepozna zajednički interes.

Za Dženi Sedov u Skupštini grada upriličen je prijem na kome se moglo čuti da Grad Kragujevac i Izrael vezuje veliko prijateljstvo koje datira još iz vremena nastanka Kragujevca i njegovog razvitka kroz istoriju. 

Prema rečima Dženi Sedov, ambasadorka Izraela Alona Fišer Kim zainteresovana je da u Kragujevcu razvija saradnju u onim segmentima gde se prepozna zajednički interes. Izraelske kompanije koje su prisutne u Srbiji, ali i one koje nisu, pokazuju povećano interesovanje za ulaganja u oblast energetike, obnovljive izvore energije, poljoprivredu, agrotehnologiju i upravljanje otpadom. Pored toga, Izrael je zaineteresovan i za saradnju u oblasti kulture, istorije i obrazovanja.

"Na ovim prostorima Jevreji i Srbi proživeli su i lepe i teške trenutke, istakao je Petrašinović. Zajedno smo branili Srbiju od osvajača, ali smo zajedno i stradali 1941. godine. Uvek smo bili jedni uz druge, na strani slobode, pravde i jednakosti", rekao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. On je dodao i da "zajednička istorija i višedecenijski prijateljski odnosi između naša dva naroda su dobar predouslov za uspostavljanje novih vidova saradnje. Ova gradska administracija želi da ti odnosi budu još bolji i podignuti na značajniji nivo".

 

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta kraj Spomenika streljanim Jevrejima i Srbima

U prisustvu Dženi Sedov obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, kraj Spomenika streljanim Jevrejima i Srbima u Bagremaru. 

Generalna skupština UN, proglasila je 27. januar za Međunarodni dan sećanja na holokaust, označavajući tako dan kada je Aušvic kao kamp smrti oslobođen. "Holokaust je najveća tragedija i zločin koji je izvršen protiv jevrejskog naroda  koji ima 4000 godina dugu tradiciju. Za samo pet godina nemačke nacističke okupacije, kroz sistematske naredbe i planove, više od 6 miliona Jevreja je brutalno ubijeno širom okupirane Evrope, među kojima i oko 1,5 miliona jevrejske dece, dečaka i devojčica čiji je jedini greh bio činjenica da su rođeni kao Jevreji ili da su njihove bake i deke bili Jevreji", rekla je Dženi Sedov.

Ona je istakla da je jevrejski narod danas suočen sa novom realnošću i da žive pod potpuno drugačijim okolnostima u svojoj zemlji. Svedoci smo sve većeg porasta nasilja, govora mržnje i ostalih činjenica koje su bazirane na neznanju, ekstremizmu i antisemitizmu koji prete ne samo Jevrejima nego čitavoj modernoj civilizaciji. Vlade i države imaju moć da se protiv ovakvih pojava bore kroz zakonodavstvo i obrazovanje.