Info

Meštani Bresničke blokirali ulicu Užičke republike da bi gradska vlast asfaltirala njihovu (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
15:30 | Sreda, 05 05 2021

Meštani Bresničke ulice blokirali su danas na sat vremena ulicu Užičke republike, kako bi gradska vlast asfaltirala njihovu, što, kako kažu, godinama se obećava, ali ne rešava. Iz lokalne samouprave najavljuju da će rešiti problem, ali ne i kada. Naglašavaju da će uticati na to da ulica bude u prvom prioritetu za asfaltiranje. Meštani Bresničke najavljuju da će ulicu Užičke republike svakodnevno blokirati od 15 do 16 časova i to sve dok se ne krene sa rešavanjem problema.  

Meštani Bresničke ulice, u naselju Bresnica, godinama unazad apeluju na nadležne da im asfaltiraju ulicu i reše infrastrukturne probleme u njoj. Međutim, kako kažu, osim obećanja i stalnog prolongiranja rešavanja ovog problema ništa drugo nisu dobili. 

U Bresničkoj ulici imamo probleme koji su nepojmljivi za 21. vek. Ulica je dugačka oko 800 metara i stara je oko 100 godina. To je nekada bio stari put za Trmbas, ali posle velike poplave sedamdesetih godina prošlog veka srušen je most preko Bresničkog potoka i urađena je obilaznica. U ulici ima oko 150 kuća i živi približno oko 400 ljudi. Na kraju ulice se nalazi Teferičko groblje gde se sahranjuju preminuli iz gotovo cele Bresnice. Godinama unazad molimo gradske vlasti da nam pomognu i da reše probleme stanovnike ulice, ali osim obećanja ništa konkretno se nije uradilo. Fekalna kanalizacija je urađena u 2/3 ulice, u ostatku ulice se kanalizacija izliva direktno na put. Zimi i kad pada kiša je blato u ulici, a leti je tolika prašina da stanari ulice imaju problem sa disajnim putevima i nažalost česta je pojava astme kod dece i kod odraslih, a sve je uzrokovano prašinom. Pre dve godine se krenulo sa izradom projekta za ulicu i isti je u nekoj završnoj fazi. Sam završetak projekta se odlaže već godinu dana sa obrazloženjima da postoje prioriteti i da za tu ulicu grad nema novca”, izjavio je za InfoKG jedan od meštana Bresničke ulice, Ivan Milanov. 

Iz Gradske uprave poručuju da su upoznati sa problemima meštana Bresničke ulice i najavljuju rešavanje problema, ali bez vremenskih odrednica. 

Ulica je duga oko 750 metara, a predviđena dužina u kojoj trba da se uradi kanalizaciona mreža je 450 metara. Cena cevi fi 250 je 170.000 dinara po metru, bez PDV-a., bez asfalta i priključaka. Ukupna vrednost je 7.650.000 dinara. To znači da nedostaje kanalizaciona mreža za više od pola ulice. Početka izgradnje zavisi od početka realizacije projekta “Za čistu Srbiju“. Mi ćemo da utičemo na to da ulica bude u prvom prioritetu. Nisu rešeni imovinski odnosni u samoj ulici, a neophodno je na nekoliko mesta duž ulice uraditi i potporne zidove“, saopštili su iz Gradske uprave. 

Meštani Bresničke najavljuju da će ulicu Užičke republike svakodnevno blokirati od 15 do 16 časova, sve dok im problem ne bude rešen. Dodaju da od nadležnih ne traže ništa više sem da dobiju osnovne uslove za život u toj ulici.

Galerija slika