InfoFoto: Arhiva

Meštani Iline vode: Fabrika za proizvodnju peleta nam i dalje ugrožava život – Dorado: Izmeštamo pogon u Lapovo

Autor: InfoKG
10:30 | Četvrtak, 04 03 2021

Prašina, smrad, buka mašina... Sa ovim problemima se žitelji Iline Vode suočavaju već dve godine, otkako je preduzeće „Dorado” u njihovom naselju, na Košutnjačkom visu, pokrenulo pogon za preradu drvnog i drugog otpada, piše Politika. Da li su protesti i žalbe urodili plodom? Iako navode da su optužbe kako zagađuju životnu sredinu često bile preterane i bez osnova, u „Doradu” kažu da će pogon za proizvodnju ogrevnog materijala uskoro iseliti iz Kragujevca. Ugroženi žitelji, međutim, sumnjaju u iskrenost ovih namera. 

Već dve godine se gušimo u prašini koju vetar raznosi iz pogona. Dvorišta, kuće, automobili, sve je prekriveno česticama piljevine. U okolini živi osamdesetak porodica, ima i dece koja su išla kod lekara zbog problema s plućima. U gluvo doba noći iz fabrike često dopire nesnosna buka mašina koje melju otpad, a u vazduhu se ponekad oseća i nekakav smrad. Ako i dalje nastave ovako da rade, mi ćemo preduzeti radikalnije mere, jer dosadašnji protesti nisu imali efekta”, objašnjava za Politiku Blagoje Nestorović, koji živi u blizini „Doradove” fabrike.

Iako su se žitelji naselja Ilina Voda od 2019. godine u više navrata obraćali gradskoj upravi, tražeći pomoć, njihovi problemi nisu otklonjeni čak ni posle kontrola inspekcijskih službi koje su zaista utvrdile nepravilnosti u radu „Doradovog” pogona za preradu otpada.

Džaba što su inspektori radili svoj posao, kad od toga nije bilo nikakve vajde. Sumnjam da je i jedna njihova odluka sprovedena u delo. Posle kontrole, firmi je čak naloženo da prekine s radom, sve dok se ne isprave nedostaci u pogonu za preradu otpada, ali je i to rešenje ostalo mrtvo slovo na papiru. Više ne znamo šta da radimo, kao da je „Dorado” izvan zakona i iznad države, kao da ih neko štiti i omogućava da rade mimo propisa. Umesto da bude zatvorena, fabrika je vremenom samo širila posao. Zato i ne verujemo u najave da će se iseliti”, navodi za Politiku Dejan Vulić sa Košutnjačkog visa.

Fabrika „Dorado” za preradu drvnog otpada prvobitno je bila locirana u nevelikom pogonu u industrijskoj zoni Kragujevca, nedaleko od preduzeća „Forma ideale”, odakle je pre dve godine premeštena u naselje Ilina Voda, gde je proizvodnja briketa i peleta za ogrev nastavljena u krugu prostranog industrijskog pogona na Košutnjačkom visu koji je nekada pripadao JP „Srbijašume”. U međuvremenu, firma je, prema rečima rukovodioca Zorana Živkovića, uložila znatna sredstva u modernizaciju proizvodnog procesa, sve kako bi ispunila stroge ekološke propise.

Preduzeća poput „Dorada” korisna su za društvo jer prerađuju otpad koji bi inače završio u prirodi, ali ne sporim da naša delatnost može da ima i negativan uticaj na životnu sredinu. Baš zbog toga smo i investirali u zaštitnu opremu. Napravili smo fizičke barijere, ugradili usisivače i filtere koji sakupljaju prašinu, postavili vodene topove. Za firmu našeg kapaciteta, koja zapošljava stotinak radnika, to su bile ogromne investicije koje nismo mogli odjednom da realizujemo. Žao mi je ako su naše komšije imale izvesnih problema, ali im poručujem da više ne moraju da brinu, jer ćemo pogon za preradu drvnog otpada, za oko tri meseca, izmestiti u industrijsku zonu opštine Lapovo, čije nas je rukovodstvo dočekalo raširenih ruku. U Kragujevcu ćemo zadržati samo preradu papira i stakla”, objašnjava za Politiku Živković.

Pre godinu i po dana, kada su žitelji Iline Vode prvi put protestovali, iz preduzeća „Dorado” najavljeno je da će se iz tog kragujevačkog naselja iseliti najkasnije za šest meseci. Pogon za preradu drvnog otpada i danas je na Košutnjačkom visu. 

Izvor: Politika