Info

Meštani Iline vode: Fabrika za proizvodnju peleta nam ugrožava život (VIDEO)

Autor: InfoKG
14:00 | Ponedeljak, 01 06 2020

Meštan Iline vode besni su zbog fabrike za obradu peleta koja se nalazi u njihovom naselju, jer im, kako kažu, zagađuje vazduh. Naglašavaju da su nadležni organi izlazili na teren i naredili hitnu obustavu rada, ali da i dalje ova fabrika radi. Obratili su se za pomoć i kandidatu za gradonačelnika Kragujevca, Veroljubu Stevanoviću, koji im je obećao da će rešiti ovaj problem ukoliko se vrati na vlast.  

Stanovnici Ulice Koste Sretenovića u Ilinoj vodi tvrde da im je život nesnosan, jer ih iz vazduha bukvalno zasipaju otpadne čestice iz postrojenja za proizvodnju peleta, koje se nalazi na samo stotinak metara vazdušnom linijom od njihovih kuća. Mnogi od njih, kako tvrde, imaju i disajne probleme zbog isparenja hemijskih sredstava koja se koriste u obradi drveta, otpadnog papira i kartona. 

Prozore ne možemo da otvorimo, prašina ulazi i u kuću, veš ne možemo da okačimo. Prosto se oseća i u vazduhu taj miris, koji uopšte nije prijatan. Ovde ima dosta i male dece i starih ljudi, to dosta utiče i na zdravlje. Prvenstveno, na zdravlje ljudi, a sve ostalo – što su non-stop i prljavi prozori i automobili, što se uvlači u kuću sitna prašina... Šta reći, ugroženi smo dosta“, kaže stanovnica Ulice Koste Sretenovića, Dušica Milutinović.  

Nadležni državni organi su nakon obilaska pogona za proizvodnju peleta zaključili da vlasnik nema dozvolu za rad i da ugrožava životnu sredinu, te su doneli rešenja kojim mu naređuju hitnu obustavu proizvodnje i izmeštanje mašina sa ove lokacije. Od tada je, međutim, prošlo skoro godinu dana, a ova firma i dalje radi u Ilinoj vodi.  

Obratili smo se skoro svim inspekcijama, sva rešenja su doneta. Imamo napismeno, ali niko ne reaguje. Niko nije izašao na teren da nešto odradi, da zatvori firmu ili bilo šta drugo“, rekao je stanovnik Ulice Koste Sretenovića, Dejan Vulić.   

Meštani Iline vode obratili su se za pomoć i Veroljubu Stevanoviću, kandidatu za gradonačelnika sa Izborne liste “Svi na ovu stranu”, koji ih je posetio i obećao rešenje problema.

Jednostavno, ne mogu da razumem ljude koji na apel građana, koji su izuzetno ugroženi u Ilinoj vodi, ne reaguju. Toliko je to čista situacija, da ja ne razumem da problem ne mogu da reše. Problem je rešiv, inspekcije s utu, svi papyri su prisutni. To se za dan rešava. Znači, ne može neko da ugrožava živote ljudi i da zagađuje okolinu na taj način, a da niko u tome ne spreči”, izjavio je Stevanović. 

Dodaje da je evidentno da će meštani Iline vode morati da sačekaju promenu na izborima, a onda će, kako najavljuje, nova gradska vlast njihov problem rešiti za nekoliko dana.