InfoFoto: srbija.gov.rs

Mihajlović: Opravdani razlozi za povećanje cene električne energije

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Utorak, 10 05 2022

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je povećanje cene električne energije logično jer su poskupele sve komponente za proizvodnju energije, ali i dodala da će nova cena biti održiva.

Mihajlović je objasnila da postoji više razloga za poskupljenje struje, ali da je Ministarstvo pripremilo uredbu kako bi pomoglo socijalno ugroženim domaćinstvima.

Ministarstvo ima analize i saznanja o stanju u elektroenergetskom sektoru. Prva stvar je da nema jeftine energije jer je sve poskupelo i sasvim je razumljivo matematički, finansijski i ekonomski da cena struje treba da bude viša ako hoćemo što pre da budemo spremni za narednu zimu, navela je ona.

Drugi razlog zašto cena struje treba da bude uvećana jeste loše upravljanje u EPS-u prethodnih šest godina, ukazala je Mihajlović i dodala da je sada najvažnije da se ovo preduzeće postavi na noge.

Upravo zbog toga što je potrebno da cene električne energije budu više, Ministarstvo je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu kako bismo pomogli socijalno ugroženima. Ona će se sada odnositi na veći broj domaćinstava jer su promenjeni kriterijumi, precizirala je potpredsednica Vlade.

Takav status, kako je predočila, steći će približno 200.000 domaćinstava kada je reč o električnoj energiji, 1.500 domaćinstava će imati niži račun za gas, a 50.000 za toplotnu energiju.

Ona je rekla da nije popularno pričati o poskupljenju struje, ali da to nije pitanje EPS-a, već pitanje da li ćemo imati dovoljno energije u narednom periodu, i ponovila da je neophodno da racionalnije koristimo energiju.

Još jedna stvar o kojoj moramo da vodimo računa jeste ulaganje u OIE kapacitete, jer je to budućnost energetike i jedini vid koji će obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost, objasnila je Mihajlović.

Ona je dodala da ne može da precizira koliki će biti procenat poskupljenja jer o tome odlučuje Agencija za energetiku, a ne Ministarstvo, ali je suština u tome da cena bude održiva, kao i sve drugo što radimo u energetici.