InfoFoto: mgsi.gov.rs

Mihajlović: U Kragujevcu u prvoj fazi državne stanogradnje 200 jeftinih stanova

Autor: InfoKG
14:10 | Petak, 11 05 2018

Vlada Republike Srbije usvojila je Nacrt posebnog zakona o gradnji stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti, koji će omogućiti da počne izgradnja jefitnih stanova u Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Nišu, Kraljevu i Kragujevcu, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović. U Kragujevcu će u prvoj fazi na Deninom brdu biti izgrađeno 200 stanova, po ceni od najviše 500 evra po kvadratu.

Nacrt zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti usaglašen je sa svim ministarstvima i posle usvajanja na Vladi očekujem da se iduće nedelјe nađe pred poslanicima u Skupštini”, rekla je Mihajlovićeva. 

Ministarka kaže da se krajem avgusta može očekivati početak radova u Vranju i Kralјevu, kao i u Nišu, gde su potpuno pripremlјene lokacije, a potom i u ostalim gradovima. 

Predlog zakona, između ostalog, predviđa da kupovini jefitinog stana mogu da se nadaju pripadnici bezbednosnih službi koji nemaju trajno rešeno stambeno pitanje ili imaju neodgovarajući stan. Uslov je da od stupanja na snagu novog zakona nisu prodali nekretninu, stan ili zgradu, bilo da su je imali u Srbiji ili na teritoriji nekadašnje SFRJ. Ko ima pravo na kupovinu stana, znaće se u roku od 30 dana od dobijanja građevinske dozvole za gradnju zgrade, pišu Večernje novosti. 

Prema pisanju ovog dnevnog lista, gradiće se garsonjere od 32 kvadrata do četvorosobnih stanova od 92 kvadrata. Kupci povoljnih kvadrata moraće da ostanu zaposleni u istoj instituciji, zahvaljujući kojoj su stekli pravo, najmanje deset godina. Ovo ne važi za kupce koji pre toga odlaze u penziju. Isti taj period, deset godina, kupci neće smeti ni da prodaju stan.  

U prvoj fazi projekta, u predloženih šest gradova u Srbiji predviđeno je da se izgradi ukupno 1.578 stanova. Oni će koštati ukupno 64,35 miliona evra, pišu Večernje novosti.  

Podsetimo, Skupština grada Kragujevca je krajem aprila na sednici, sazvanoj po hitnom postupku, usvojila Plan detaljne regulacije "Denino brdo, potez između ulica Božidara Maslarića i Belodrimske" zbog formiranja nove stambene zone za potrebe izgradnje jeftinih stanova u okviru projekta državne stanogradnje za pripadnike Vojske Srbije, policije i Bezbednosno-informativne agencije. Opširnije o tome OVDE

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Večernje novosti i InfoKG.