InfoFoto: Privredna komora Srbije - pks.rs

“Milanović inženjering” uspostavio saradnju sa albanskom „Delia grupom“

Autor: Branko Vukašinović
13:20 | Subota, 15 04 2017

Kragujevačka kompanija „Milanović inženjering“ i albanska „Delia grupa“ potpisale su u Tirani Ugovor o partnerstvu i zajedničkom nastupu na projektima izgradnje vodovodnih sistema i postrojenja za preradu otpadnih voda i vode za piće u Albaniji.

Vlasnik “Milanović inženjeringa”, Bratislav Milanović potpisao je ugovor sa “Delia grupom” u Trgovinsko industrijskoj komori Albanija – Srbija u Tirani, uz podršku Privredne komore Srbije.

„Napravili smo jedan od konkretnih koraka – potpisivanje ugovora o partnerstvu između kragujevačke kompanije “Milanović inženjering” i albanske “Delia grupe” o zajedničkom nastupu na projektima izgradnje vodovodnih sistema i postrojenja za preradu otpadnih voda i vode za piće na tržištu Albanije i na trećim tržištima“, rekao je predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

On je ocenio da je dinamika ekonomske saradnje Srbije i Albanije povećana, o čemu svedoče poslovni forumi, sajmovi i susreti privrednika, kao i rast robne razmene od 10 odsto u 2016. u odnosu na prethodnu godinu, a u 2017. se očekuje dvocifreni rast.

Predsednik Privredne komore Srbije podsetio je na partnerstvo kompanija iz Albanije i Srbije u sektoru mlekarske industrije i trgovinskih lanaca u oblasti kozmetičkih proizvoda, kao i na uspešan nastup Srbije na sajmu u Tirani.

Perspektivni sektori za unapređenje saradnje dve zemlje su infrastruktura, trgovina, proizvodnja mleka, mlečnih proizvoda i sireva, turizam i projekti u oblasti mašinogradnje, elektromašinogradnje i energetike.

Čadež je ukazao na značaj regionalne saradnje, ekonomskog osnaživanja regiona kao celine i formiranja jedinstvenog tržišta. Dodaje i da su i strane, između ostalih, nemačke kompanije, koje već posluju u Srbiji zainteresovane da prošire poslovanje u Albaniji i naprave sinergiju ta dva tržišta.