Info

Ministar Popović obišao radove na izgradnji Startap centra, rok za završetak kraj marta

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Četvrtak, 13 02 2020

Radovi na izgradnji Regionalnog inovacionog startap centra u Kragujevcu, koje resorno ministarstvo finansira sa 20,3 miliona dinara, započeti krajem januara, teku po planu, a rok za završetak je kraj marta, nakon čega sledi opremanje prostora. Tim povodom ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je Kragujevac. 

Startap centar biće smešten u delu potkrovlja JP Urbanizam, na površini od 330 kvadratnih metara.

Cilj projekta je obezbeđivanje infrastrukturnih uslova za razvoj i rad startapova, koji će delovati u skladu sa razvojnim politikama grada i doprineti ekonomskom razvoju podržavajući i podstičući preduzetničke ideje. 

"Kragujevac, kao najveći industrijski centar na Balkanu, sa novim inovacionim startap centrom dobija mogućnost da se razvija i u inovacionom i u digitalnom smislu i da od grada industrije postane grad digitalizacije. Za startap centre izgrađene prošle godine u osam gradova Srbije i u ovoj godini opredelili smo sredstva za njihov razvoj i sprovođenje programskih aktivnosti, koje pored ostalog podrazumevaju startap intenzivne programe, kurs za studente i srednjoškolce, predavanja na teme koje su aktuelne u IT ili preduzetničkom sektoru, a koje obuhvataju programske jezike i tehnološke inovacije. Vaš cilj je samo jedan, da imate što više startap kompanija, a naš cilj je da to finansiramo. Rezultat treba da budu veći porezi i doprinosi u budžetu i grada i Republike. Tako će mladi ostati ovde i imaće najbolji prostor da prave profit. Ipak, najvažniji je sadržaj, svako može da napravi infrastukturu, ali je najvažnije šta će se dešavati posle, odnosno da startap centar živi", poručio je Popović, koji je pohvalio sve aktivnosti lokalne samouprave u oblasti Smart city rešenja u Kragujevcu.

Projekat Regionalnog startap centra za čiju je ralizaciju Kabinet ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj opredelio 20,3 miliona dinara omogućiće Kragujevcu da postane deo startit zajednice, kazao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. Nadam se da će uz sve druge stvari koje se dešavaju u gradu , u IT sektoru, kao što je izgradnja Državnog i Gradskog data centra, ovo biti samo nadogradnja koja će omogućiti da se Kragujevac pozicionira na IT mapi Srbije.