Info

Ministar Udovičić u Kragujevcu: Posetio Ekonomsku školu i VK Radnički - "Osposobiti otvoreni bazen za rad tokom cele godine" (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
15:50 | Četvrtak, 10 03 2022

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas boravi u Kragujevcu. U pratnji predsednika Vaterpolo saveza Srbije Viktora Jelenića i saradnika, posetio je Vaterpolo klub Radnički, koji u poslednjih nekoliko godina beleži fantastične rezultate na domaćoj i evropskoj sceni. Sa predstavnicima lokalne samouprave Udovičić je govorio o mogućnosti da se otvoreni bazen osposobi za upotrebu tokom cele godine. Takođe, posetio je Ekonomsku školu i uručio donaciju Ministarstva - sportsku opremu i rekvizite.

Udovičić je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je danas u Kragujevcu, gradu u kom je živeo godinu dana i završio profesionalnu karijeru 2013. godine, u klubu sa kojim je osvojio i Kup Evrope.

- Kragujevac je jedini grad u Srbiji van Beograda u kom sam živeo i za njega me vežu izvanredne emocije i sećanja, kao i za VK Radnički, koji sada već tradicionalno prenosi slavu srpskog sporta širom sveta. Ovaj klub je u prethodnom periodu napravio izuzetne rezultate, sistemskim ulaganjem i podrškom lokalne zajednice i Vlade Republike Srbije i radom svih ljudi u klubu zajedno sa stručnim kadrom i sportistima. Širom sveta se danas čuje o Kragujevcu i kada neko u svetu sporta kaže Radnički Kragujevac, to je izvanredna reklama, ne samo za Šumadiju, već i Srbiju – rekao je Udovičić.

Uz veliku podršku države, Radnički se uspešno izborio sa svim izazovima u proteklim sezonama i ostvario izuzetno zapažene rezultate, a samo u protekloj godini osvojio je Jadransku ligu, Prvenstvo i Kup Srbije.

- Podržali smo sve srpske klubove kroz kovid program u prve dve godine - prve sa 1,1 milijardom, druge sa 1,2. Time je u prvoj godini obuhvaćeno devet, a u drugoj 11 klubova iz Kragujevca. Shvatili smo koliko je važno pomoći sport na lokalu u ovim otežanim uslovima. Na taj način smo omogućili bolje uslove svim klubovima, a konkretno nam je naš Radnički vratio jačom i većom bazom, animacijom dece da uđu u svet sporta, ali i vrhunskim rezultatima – osvajanjem Prvenstva i Kupa Srbije i trofeja u Regionalnoj ligi, kao i značajnim učešćem na evrosceni – u Ligi šampiona, rekao je Udovičić.

U Kragujevcu vlada ogromno interesovanje, kako za vaterpolo, tako i plivanje, pa jedan zatvoreni bazen polako postaje premali da primi sve zainteresovane.

- Danas smo sa predstavnicima Grada govorili o budućim ulaganjima u sportski centar, a prvenstveno je najznačajnija potreba za većim brojem termina za plivačke i vaterpolo klubove, zbog velike zainteresovanosti kako takmičara, tako i rekreativaca. Smatramo da je neophodno osposobiti otvoreni bazen za rad tokom cele godine, kroz ugradnju grejanja i stavljanja lake konstrukcije, čime bi omogućili i veći broj termina i širu bazu – otkrio je Udovičić.

Prvi čovek VK Radnički, direktor Jugoslav Vasović, istakao je da je klub dobio ogromnu pomoć države u protekle četiri godine i da su svi rezultati velikim delom zbog toga i ostvareni. 

- Ne znam da li bismo mogli da igramo na ovim nivou i takmičimo se u takvom skupom takmičenju kao što je Liga šampiona da nije finansijske pomoći države. Sa te strane je suvišno govoriti koliko smo zahvalni i koliko nam to znači. Sam Grad Kragujevac mnogo radi sa nama na poboljšanju uslova, koji su već jako dobri. Ono što je naš najveći problem je nedostatak prostora u bazenu, zbog, hvala Bogu, velikog broja dece i u vaterpolu i u plivanju. Neophodno je da se napravi mogućnost grejanja i kasnije pokrije balonom otvoreni bazen, kako bismo dobili mnogo više termina i prostora za rad – zaključio je Vasović.

Ministar je sa predstavnicima lokalne samouprave posetio i Ekonomsku školu u kojoj se nalazi jedna od retkih sala koja je ostala nerekonstruisana. Plan grada je da u naredne dve do tri godine sve fiskulturne sale na teritoriji grada Kragujevca rekonstruiše, kako bi deca koja pohađaju škole imala najbolje uslove za časove fizičkog vaspitanja, kao i lokalni klubovi koji koriste ove sale.

Ovom prilikom,  Ministarstvo omladine i sporta doniralo je Ekonomskoj školi sportsku opremu i rekvizite: dve košarkaške table, mrežu za odbojku sa stubovima, dva rukometna gola i 40 lopti. Jačanje baze školskog i rekreativnog sporta su takođe među prioritetima ministarstva.

- Želim da se zahvalim gradonačelniku Kragujevca koji je u svoje prioritete rada uvrstio poboljšanje položaja mladih na teritoriji grada Kragujevca i jačanje sporta i drago mi je da Kragujevac ima prvologaše i sportiste sa kojima možemo da budemo ponosni. Znamo koliko je važno jačati i ostale sportske centre, ne samo Beograd, i zbog toga neizmerno hvala gradonačelniku Dašiću – rekao je Udovičić.

Galerija slika