InfoFoto: Printscreen - TV Prva i www.minrzs.gov.rs

Ministarka rada “stekla utisak” da će Fiat uskoro početi pregovore sa štrajkačima

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 30 07 2021

Pregovori o zahtevima štrajkača u fabrici “Fiat Plastic” mogli bi uskoro da počnu uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova. To je rečeno predstavnicima Štrajkačkog odbora koje je kontaktirala ministarka rada Darija Kisić Tepavčević i prenela svoj “utisak” posle jučerašnjeg razgovora sa menadžerima Fiata u Kragujevcu, piše Agencija Beta, a prenose mediji. 

Tepavčević nam je rekla da je njen utisak da će Fiat u najkraćem roku, otpočeti pregovore uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova”, rekao je Beti predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković.

U sindikatu fabrike i Štrajkačkom odboru su ranije ocenili da nema pomaka u rešavanju zahteva kao i da od poslodavca nisu čuli “ništa novo”.

Radnici traže da se regres vrati na nivo iz 2020. godine, a naknada za plaćeno odsustvo bude 65 umesto sadašnjih 60 odsto.

Traže od poslodavca i da vrati u fabriku mašine za montažu branika za 500L koje su usred štrajka premeštene u sestrinsku kompaniju “FCA Srbija”.

Zahtev je i da se radnici, među kojima su i članovi Štrajkačkog odbora, vrate na posao sa prinudnog odmora na koji su poslati jer je, kako kažu, napravljen “veštački” tehnološki višak. 

Izvor: Agencija Beta, mediji