Info

Mirjana Milenković nova direktorka Ustanove kulture “Koraci”

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 25 01 2023

Nova direktorka Ustanove kulture “Koraci” je Mirjana Milenković. Naglašava da će nastaviti, ali i unaprediti misiju ustanove na čijem je čelu, a to je oživljavanje i podrška izdavaštva, ne samo u gradu, nego i u širem regionu.

Nekadašnji rukovodilac sektora marketinga na Šumadija sajmu, zahvaljujući kojoj je godinama unazad uspešno organizovan niz sajamskih manifestacija u Kragujevac, Mirjana Milenković, od početka ove godine je odlukom Skupštine grada postavljena na mesto direktora Ustanove kulture “Koraci”. 

Osnovna delatnost ove ustanove je izdavaštvo i to pre svega beletristike, monografskih publikacija, časopisa i ostalih štampanih izdanja. Tokom kalendarske godine u Ustanovi kulture "Koraci", izdaju se dela - monografskih publikacija, pod kojima se podrazumevaju knjige (zbirke pesama, zbirke priča, romani, novele...), zbornici, stručne monografije i fotomonografije. 

Želja mi je da dolaskom na ovu funkciju tu izdavačku delatnost unapredim i obogatim, da naša izdanja osvoje čitalačku publiku. Cilj nam je da postanemo prepoznatljiva izdavačka kuća koja će autorima i čitalačkoj publici biti veliki oslonac i podrška. Plan je da u saradnji sa autorima organizujemo promocije njihovih izdanja, da napravimo komunikaciju i saradnju sa ustanovama kulture i kulturnim centrima koji se nalaze van našeg grada. Nadamo se da ćemo imati priliku da ugostimo autore iz drugih gradova, ali isto tako i da naši autori promovišu svoja dela u drugim mestima. Planiramo da naša ustanova bude zastupljenija na sajmovima knjiga u Srbiji, ali i region, kako bismo na njima promovisali naša izdanja”, rekla je Milenković.

Simbolično, na Svetog Save, 27. januara, Ustanova kulture “Koraci” raspisaće konkurs za izbor dela iz oblasti izdavaštva u 2023. godini. Konkurs će biti otvoren do 28. februara i može se pogledati i preuzeti na sajtu ustanovakoracikg.rs.

Ovo je peti put da raspisujemo konkurs i do sada smo u okviru njega izdali oko 60 dela. Pozivam se zainteresovane autore da se prijave, kako bi njihova dela ugledala svetlost dana”, kaže Mirjana Milenković.

Zanimljivo je da Ustanova kulture “Koraci”, takođe, izdaje i časopis "Dečje iskre", čiji je smisao podsticanje kreativnosti dece i otvaranje prostora za afirmaciju njihovog stvaralaštva.

Za sve starije Kragujevčane, ovaj časopis je jedna lepa uspomena, dok najmlađima te uspomene stvaramo. Zbog toga ćemo se potruditi da “Dečje iskre” stignu do svake škole i vrtića. Raspisaćemo i likovni konkurs, a u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama iz našeg grada pripremili smo i poklone za sve mališane koji budu učestvovali”, najavila je Mirjana Milenković i dodaje da u cilju veće zastupljenosti i vidljivosti Ustanove kulture “Koraci” u javnosti, što podrazuvema i povećanje obima poslovanja, u planu je izdavanje i novih časopisa. 

Kako bi dela koja izdaje bili dostupnija javnosti, Ustanova kulture “Koraci” na proleće će otvoriti i knjižaru u centru grada. To najavljuje nova direktorka i naglašava da će na tom mestu čitalačka publika moći da kupi sva izdanja Ustanove kulture “Koraci”.