Info

MOBILNA KLINIKA sa timom ruskih i srpskih lekara obilazi meštane sela koja nemaju ambulante

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Utorak, 02 07 2019

Mobilna klinika sa timom ruskih i lekara Doma zdravlja Kragujevac obilaziće tokom jula meštane 14 mesnih zajednica na seoskom području koje nemaju ambulante. Pregledi su usmereni na prevenciju i ranu dijagnostiku bolesti.

Mobilna klinika put seoskih mesnih zajednica kreće zahvaljujući Memorandumu o saradnji između Grada Kragujevca i Ruske humanitarne misije. 

U okviru projekta Srpsko-ruska mobilna klinika biće pregledani meštani 14 mesnih zajednica na seoskom području, u cilju prevencije i rane dijagnostike bolesti. U specijalizovanom kombi vozilu preglede će obavljati lekar iz Rusije u saradnji sa lekarima i medicinskim tehničarima Doma zdravlja Kragujevac.

Govoreći o misiji i programima koje sprovode, Mihail Bondar, rukovodilac predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu, je rekao da su prvi put u Kragujevcu i da je Memorandum platforma za dalji razvoj saradnje: "Uz zajednička angažovanja ruske i srpske strane činimo nešto korisno za najstarije i najugroženije kategorije stanovništva Kragujevca i okoline. U planu je da se pored zdravstva saradnja ostvari i u oblasti obrazovanja i nauke, a humanitarni rad je dobar start".

Sa članovima delegacije predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu o projektu i mogućim novim programima i aktivnostima saradnje razgovarali su dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac sa saradnicima.

Ekipa lekara i medicinskih tehničara otišla za prvi teren odabrala je selo Bukorovac. Do 15. jula besplatne lekarske preglede će obavljati još i na teritoriji MZ Velika Sugubina, Vlakča, Drenovac, Drača, Dobrača, Dulene, Ljubičevac, Masloševo, Trmbas, Cerovac, Rogojevac, Cvetojevac i Kamenica.