InfoFoto: Printscreen/YouTube

Modernizacijom lokalnih samouprava Šumadijskog okruga do milionskih ušteda

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Utorak, 22 05 2018

U planu je da se u lokalnim samoupravama na teritoriji Šumadijskog okruga uvedu elektronski sistemi dostave skupštiniskih materijala i glasanja, ali i portali na kojima će se direktno prenositi sednice Skupštine i gradskih i opštinskih veća. Ovaj sistem je prezentovan predstavnicima lokalnih samouprava na sednici Saveta Šumadijskog upravnog okruga. Tom prilikom je rečeno da će se uvođenjem ovog sistema ostvariti velike uštede, ali i doprineti bržem i efikasnijem radu organa lokalnih samouprava.

Benefit svega ovoga je i uvođenje javnosti u rad lokalnih samouprava, dostupnost građanima da saznaju kako se u njihovo ime donose odluke i kuda ide njihov novac”, rekla je načelnik Šumadijskog upravnog okruga, Biljana Ilić Stošić.   

Predstavnicima lokalnih samouprava Šumadijskog okruga podršku u modernizaciji rada pružio je državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu upravu, Ivan Bošnjak.

U duhu sveopšte modernizacije rada lokalnih samouprava, odnosno kompletne državne uprave u Srbiji, imali smo priliku da podržimo bolje i svrsishodnije uvođenje elektrnoskih sistema za glasanje i dostavu skupštinskih materijala. Ujedno, da se uverimo da i na nivou lokalnih samouprava u Šumadiji postoji interesovanje da se ide napred, da budu na neki način avangarda u Republici Srbiji, ali i da građanima i javnosti na najbolji način predstave ono što rade”, izjavio je Bošnjak.  

Inače, grad Čačak je prošle godine uveo sistem elektronske dostave materijala za sednice Skupštine i Gradskog veća. To je donelo brojne olakšice u radu organa ove lokalne samouprave, ali i veliku uštedu kroz smanjenje troškova za štampanje i dostavu materijala. Na sednici je rečeno da će ovim sistemom na nivou jednog mandata od četiri godine grad Čačak uštedeti osam miliona dinara.