InfoFoto: kragujevac.rs

Momirović: Mađari čiste jezero “Bubanj”, radovi za 6 do 8 meseci

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 03 06 2022

Jezero Bubanj biće očišćeno i rekonstruisano, a radovi će početi za šest do osam meseci. To je najavio prilikom prezentacije projekta ”Čišćenje jezera Bubanj” ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića. Dodaje da je mađarska firma Naturaaqua zajedno sa srpskim ekspertima otpočela projektovanje.

Prezentacijom projekta ”Čišćenje jezera Bubanj” u prisustvu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, predstavnika Ambasade Republike Mađarske,  Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske, Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i MIND Grupe, najavljen je početak realizacije tog projekta. Projekat je grant Vlade Republike Mađarske u okviru bilateralnog sporazuma Srbije i Mađarske, a predstavio ga je Kozar Szabolcz iz mađarske kompanije Naturaqua, potpisnice ugovora za izradu investicione tehničke dokumentacije projekta. 

Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji je još jedan vid dobrih i čvrstih ekonomskih i političkih odnosa Mađarske i Srbije, na osnovu koga sa prijateljima iz Mađarske krećemo sa projektovanjem i izgradnjom novih 10 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i 351 kilometrom kanalizacione mreže na 12 lokacija u Srbiji. Ovaj Sporazum je još jedan vid naših dobrih i čvrstih ekonomskih i političkih odnosa. Ovde pričamo o 4,3 miliona evra bespovratnih sredstava koji će biti korišćeni za izradu projektne dokumentacije nakon čega će doći investicije koje će biti oko 80 miliona evra i koji su rezultat kredita koji će Mađarska obezbediti Republici Srbiji. Projekti o kojima smo pričali su prvoklasni ekološki projekti i zaista moram da zahvalim gradonačelniku Dašiću na sjajnoj saradnji koju smo imali na realizaciji ovog projekta”, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon  prezentacije. 

Projektom je predviđeno čišćenje i rekonstrukcija jezera Bubanj i Međuvršje. Jezero Bubanj nalazi se u samom centru grada na površini od oko 3,5 hektara. 

Naša misija je da očistimo jezero Bubanj u Kragujevcu. Očekujem da radovi krenu u narednih šest do osam meseci, a do tada nas čeka puno posla, pre svega kada je reč o uzimanju analize vode i izrade Studije opravdanosti. U samom gradu trenutno gradimo 46 kilometara kanalizacione infrastrukture, a plan nam je da naredne godine izgradimo 360 kilometara kanalizacione mreže. Kada završimo sve ove projekte Kragujevac će imati ekološku infrastrukturu kao i moderni gradovi u Zapadnoj Evropi”, rekao je ministar Momirović.

Gradonačelnik Nikola Dašić je kazao da je period epidemije odložio realizaciju ovog projekta, ali zahvaljujući istrajnosti i razumevanju resornog ministarstva i Privredne komore Mađarske otpočelo je rešavanje čitavog problema, a konačan cilj je čisto jezero.

Došlo je vreme da možemo da se bavimo ekološkim pitanjima. Grant mađarske Vlade obezbeđuje projekat Čišćenja jezera Bubanj i to nije jedini projekat koji rade u Srbiji, ali za nas Kragujevčane je izuzetno značajan. Čišćenje jezera mora da se izvede na pravilan profesionalan način kako bi se zaštitio biodiverzitet i sačuvao čitav kompleks kragujevačkog blaga i buduće generacije imale čisto jezero”, rekao je gradonačelnik Dašić.

Mađarska firma Naturaaqua zajedno sa srpskim ekspertima otpočela projektovanje za čišćenje jezera Bubanj u Kragujevcu i Međuvršje kod Čačka. Finansiranje projektovanja ide iz nepovratnih sredstava koje finansira Mađarska agencija za promociju izvoza (HEPA).

Mađarska kompanija Naturaqua ima više od dvadeset i pet godina iskustva u restauraciji, rehabilitaciji i sanaciji sličnih lokaliteta. Projekat se bazira na obnovi i rehabilitaciji ekosistema jezera i čišćenja okoline i projektovanje parkovskog dela. Želimo da uključimo i lokalne eksperte i kompanije za saradnju i razmenu iskustava i znanja kako bismo uspešno realizovali ovaj projekat u Kragujevcu”, rekao je Kozar Szabolc, predstavnik mađarske kompanije.