InfoFoto: Anatoli Perfilov/kragujevac.rs

Moskva i Kragujevac započinju obrazovnu saradnju

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Utorak, 19 09 2017

Moskva i Kragujevac započinju saradnju u oblasti obrazovanja, a to je ozvaničeno i potpisivanjem protokola između dva grada u ruskoj prestonici. Dokumentom je predviđeno da učenici ovdašnjih osnovnih i srednjih škola borave u Moskvi, a da sve troškove boravka snosi Ruska Federacija. Planiran je i dolazak ruskih učenika kod svojih vršnaka u Kragujevac krajem oktobra.  

Delegacija grada Kragujevca, koju su činili član Gradskog veća za obrazovanje Nedeljko Manojlović i direktor Centra za mlade “Škola mira“ prof. Petar Stefanović, na poziv Departmana za obrazovanje grada Moskve i Obrazovnog centra br. 1279 boravila je u prestonici Rusije. Kragujevačka delegacija učestvovala je na okruglom stolu pod nazivom “Rusko-srpski obrazovni most“. Tom prilikom potpisan je Protokol o budućoj saradnji u sferi obrazovanja između Moskve i Kragujevca. Škola iz Moskve koja će biti prvi partner u ovoj saradnji je Obrazovni centar Br.1279 koji u svom sastavu ima 14 škola uklјučujuci i predškolske ustanove i oko 4000 učenika, i nalazi se u centralnoj zoni Moskve. 

Protokol predviđa da kragujevački učenici borave u Moskvi o trošku Ruske Federacije, osnivanje mreže obrazovnih institucija dva grada, kao i saradnju u oblasti kulture. Ruski učenici će posetiti Kragujevac krajem oktobra,  gde će učestvovati na srpsko-ruskom festivalu školskih tuatara.

Potpisivanje ovog protokola između Kragujevca i Moskve je u skladu sa  Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije, a saradnju dva grada u oblasti obrazovanja podržala je i Ambasada Republike Srbije u Moskvi.