InfoFoto: mup.gov.rs

MUP uputio apel učesnicima u saobraćaju, u fokusu PEŠACI

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Petak, 22 07 2022

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije uputilo je apel svim pešacima da povećaju opreznost i da poštuju saobraćajne propise kako bi, uz sve mere koje sprovodi policija, doprineli očuvanju i svoje i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da su pešaci dužni da kolovoz prelaze tek nakon što se uvere da to mogu da učine na bezbedan način.

S druge strane, istim zakonom propisano je da su vozači dužni da obrate pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili iskazuju nameru da će stupiti na kolovoz.

Pešaci godinama unazad predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju u Srbiji, imajući u vidu da približno četvrtinu od ukupnog broja poginulih lica čine upravo oni. 

Uprava saobraćajne policije u kontroli saobraćaja konstantno sprovodi mere u cilju očuvanja bezbednosti pešaka, kao što je merenje brzine u zonama pešačkih prelaza.

Međutim, istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja ukazuju na to da veliki procenat pešaka svesno prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, čime i sebe i druge učesnike u saobraćaju dovode u opasnost.