Info

Na današnji dan 1985. proizvedena poslednja “Zastava 750”: Nebojša od FIĆE napravio FIJAKER (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Četvrtak, 18 11 2021

Proizvodnja Fiće, jednog od simbola Kragujevca, prestala je na današnji dan 1985. godine. Ovaj nekadašnji mezimac nacije se i danas može videti na kragujevačkim ulicama, a i šire. Jedan od čuvara “Zastave 750” je i Kragujevčanin Nebojše Pavlovića, koji već nekoliko godina starim fićama daje novi sjaj, pa čak od njih pravi i fijaker.  

Fiću smo do sada smo videli u raznim verzijama, pa i kabriolet. Međutim, iz Kragujevca - srpskog Detroita, stiže i novi model - Fića fijaker. Ovo vozilo nije proizvedeno u fabrici, već u radionici Kragujevčanina Nebojše Pavlovića, koji je vredno radio na njemu u protekle dve godine.  

Na nagovor mojih drugara počeo sam da sređujem fiće. Jednostvano, to je moja ljubav. Volim automobile, ali Fića je bio moj prvi auto i zbog toga sam ga sredio“, rekao je Nebojša Pavlović.

Fijaker je nastao od fiće proizvedene 1979. godine. 

Ta Fića je kupljena u okolini Jagodine i bila je u lošem stanju. Na ideju sam došao tako što sam crtao. Mada po neki put ni meni ne bude jasno, kako sam i šta uradio, Mislim da sam napravio neki pečat Fići”, kaže Nebojša Pavlović

Fijaker je trenutno prikačen na plavi kabriolet, ali ne još zadugo. 

Pripremam ovu novu Fiću, koja će biti u istoj boji kao i fijaker. Uradiću kompletnu restauraciju, počevši od motora, školjke, enterijera. Delovi su naručivani sa svih strana. Svi me pitaju koliko to košta, a ja kažem da ta ljubav nema cenu”, izjavio je Pavlović

Fića fijaker će u potpunosti biti gotovo na proleće sledeće godine. Od tada će budući mladenci moći iz njega da stanu na “ludi kamen”. 

Inače, u Kragujevcu je od 18. oktobra 1955. do 18. novembra 1985. proizvedeno ukupno 923.487 automobila “Zastava 750“.

Galerija slika