Info

Na kragujevačkom Univerzitetu izdato 60 lažnih diploma licima sa prostora bivše SFRJ

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Sreda, 31 03 2021

Na Univerzitetu u Kragujevcu, u period od 2014. do 2016. godine, licima sa prostora bivše SFRJ nelegalno je izdato oko 60 diploma, od kojih su, za sada, 23 poništene. To su za Prvu televiziju potvrdili u ovoj naučno-obrazovnoj instituciji, navodeći da su sporne diplome izdavala bivša odgovorna lica Univerziteta i Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu. Kontaktirali smo bivšeg rektora kragujevačkog Univerziteta Nebojšu Arsenijevića, ali nam je rekao da za sada nema šta da izjavi na ovu temu. 

Afera Indeks ni posle gotovo 15 godina nije dobila epilog, a još jedan skandal trese Univerzitet u Kragujevcu. Naime, četrdesetčetvoro studenata iz Hrvatske, nakon što je tamošnje resorno ministarstvo zabranilo rad obrazovnoj ustanovi u Puli koju su pohađali, došli su u Kragujevac da završe treću godinu studija za strukovne medicinske sestre na Fakultetu medicinskih nauka. Oni su 2014. stekli diplome, iako, kako kažu na kragujevačkom Univerzitetu, prethodno nisu nostrifikovali ispite koje su položili u Hrvatskoj, niti su dinar platili za školovanje u gradu na Lepenici. Štaviše, na sporan način je 2015. izdata i jedna doktorska diploma licu iz Hrvatske. To potvrđuju na Univerzitetu u Kragujevcu, i naglašavaju da su do sada poništene 23 diplome, a da su 22 na proveri.     

Zbog ovih 45 diploma, štetu su pretrpeli Republika Srbija, Univerzitet u Kragujevcu i Fakultet medicinskih nauka. Okvirni iznos štete, na ime neuplaćenih administrativnih taksi, naknada za priznavanje visokoškolskih isprava i školarina, je negde oko 10 miliona dinara“, izjavio je za Prvu telviziju generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu, Marko Lukić. 

Međutim, tu ovom skandalu nije kraj. U kragujevačkom Univerzitetu kažu da postoji sumnja da je 2016. izdato i 15 diploma doktora nauka iz različitih oblasti licima sa Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije i to za studijske programe za koje ova ustanova nikada nije imala dozvolu za rad.  

Trenutno rukovodstvo Univerziteta mora se baviti nekom prošlošću, odnosno odgovornost je na bivšim rukovodstvima Fakulteta medicinskih nauka i Univerziteta u Kragujevcu. Tako da, pred nama je jedan težak zadatak da i dalje utvrdimo sve nepravilnosti i da zaštitimo zakonit rad Univerziteta u Kragujevcu”, kaže Lukić. 

Ovim povodom nekoliko puta smo kontaktirali bivšeg rektora kragujevačkog Univerziteta, Nebojšu Arsenijevića, koji nam je na kraju, na poslatu poruku, odgovorio da za sada nema šta da izjavi.

Čitav ovaj slučaj u rukama je Odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.  

Kada je reč o aferi Indeks, podsetimo da su te 2007, u jednom od najvećih korupcionaških skandala u Srbiji, 12 profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta i četvorica posrednika optuženi da su uzimali novac od studenata za polaganje ispita. Sudski proces još uvek traje.