Info

Na sednici SG po hitnom postupku SMENJEN DIREKTOR URBANIZMA; Opozicija - "Recite pravi razlog"

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Petak, 08 01 2021

Na današnjoj sednici Skupštine grada po hitnom postupku voljom odborničke većine sa dužnosti direktora JP Urbanizam smenjen je Dragan Dunčić, a za v.d. direktora izabrana diplomirani inženjer arhitekture Vesna Jovanović Milošević. 

Podsetimo, Dunčić, diplomirani prostorni planer, je na mestu direktora JP Urbanizam bio od aprila 2017. godine.

Predlog za razrešenje Skupštini grada podnelo je Gradsko veće, na predlog rešenja Nadzornog odbora JP Urbanizam, koji se poziva "na izveštaj budžetskog inspektora i niz nepravilnosti u radu", naveo je predsednik SG, Miroslav Petrašinović.

Novi v.d. direktora, Vesna Jovanović Milošević, zaposlena je u JP Urbanizam 20 godina, a predlog za njeno imenovanje podnela je Odbornička grupa Srpske napredne stranke. Kako se navodi u obrazloženju odluke, vršilac dužnosti direktora na toj prelaznoj funkciji, po zakonu, može biti najduže godinu dana, a u tom roku biće sproveden javni konkurs za imenovanje direktora.

Opozicija u kragujevačkom parlamentu povodom ove smene bila je složna - "recite pravi razlog, nazovite stvari pravim imenom".

Naime, najpre je Veoljub Stevanović rekao da je odluka o smeni škakljiva i štura. Ukazao je na to da je JP Urbanizam godinama unazad poslovao u plusu i da se iz predloga za razrešenje ne vide pravi razlozi za smenu Dunčića. "Hajde da ne zovemo priču onakvom kakva nije. JP Urbanizam je jedno od najuspešnjih preduzeća, radi ne samo za Kragujevac i Šumadiju, već i za Zlatibor, Zaječar, celu Vojvodinu. Ne vidimo za šta tačno optužujete čoveka, možda će otići na sud i odgovarati, uslediće tužba i to će grad skupo koštati. Blatite čoveka bez da ste naveli konkretne razloge. Vaše je pravo da birate kadrove. Zato, recite lepo, sa Dunčićem se nismo razumeli, a ne da guramo čoveka u kriminalni milje".

Povodom imenovanja v.d. direktora Vesne Jovanović Milošević rekao je da je odlično poznaje, da u njenu profesionalnost ne sumnja, ali je upitno da li je kompetentna za baš tu funkciju.

I Nikola Nešić slaže se sa Stevanovićem: "Zašto je ovo hitno? Ne vidimo jasne činjenice iz vašeg predloga odluke, nemamo detalje, ne znamo da li su njegove greške ugrozile preduzeće, ne znamo koliko, ne znamo za šta optužujemo čoveka i za šta će on da odgovara". 

Milan Urošević podsetio se Dunčićevog imenovanja i kasnijih zamerki koje su se pojavljivale da čovek nije iz Kragujevca, da dolazi na posao dva, tri dana nedeljno. Međutim, istakao je da su za dobrog menadžera bitni rezultati i da preduzeće koje vodi posluje u plusu. "Bivši gradonačelnik (Radomir Nikolić, prim. aut.) dolazio je na posao u podne i onda kada se seti da dođe, evo ni sadašnji danas nije sa nama. Nekima koji su do juče to kritikovali, sada ne smeta ta činjenica. Budite iskreni i recite pravi razlog za smenu Dunčića", pozvao je Urošević.