InfoFoto: Ilustracija

Nacionalnog dana bez duvanskog dima: Testiranje pušača na nikotinsku zavisnost u tržnici na Aerodromu

Autor: InfoKG
14:00 | Utorak, 31 01 2023

Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Centar za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac, u saradnji sa partnerima, organizuje sutra u periodu od 10 do 11:30 časova u tržnici na Aerodromu testiranje pušača na nikotinsku zavisnost, merenje krvnog pritiska, kao i deljenje zdravstvenog materijala.

Cilj obeležavanja je da se upozori javnost na štetne efekte upotrebe duvana, kao i izlaganja duvanskom dimu, naročito po zdravlje dece i mladih. Inače, u Srbiji je registrovano oko 2,8 miliona korisnika cigareta, odnosno svaka treća žena, svaki drugi muškarac i svaki treći tinejdžer. 

Savetovalište za odvikavanje od pušenja u Kragujevcu permanentno sprovodi akcije u cilju upozoravanja mladih da ne počnu da puše i u cilju odvikavanja osoba koje puše.

Ne samo 31. januara i 31. maja, kada se obeležavaju nacionalni i svetski dan borbe protiv duvanskog dima, već tokom cele godine organizuju se zdravstveno-edukativne i preventivne aktivnosti. Lekari svakodnevno govore sa pacijentima o važnosti prestanka pušenja, bolestima i posledicama. 

Prema rečima lekara, osobi koja se odluči da ostavi cigarete važna je podrška najbližih, izabranog lekara, ali i saradnja sa stručnjacima u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja.