Info

Nagrađeni najbolji privrednici Šumadije i Pomoravlja

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 07 12 2021

Privreda Šumadijskog upravnog okruga, u prvih devet meseci ove godine, ostvarila je za 30% veći izvoz u poređenju sa istim periodom 2020.

Spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 336 miliona evra rezultat je nesebičnog zalaganja menadžmenta i svih zaposlenih u kompanijama izvoznog klastera, a najboljima među njima, na svečanosti povodom Dana Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, uručene su godišnje nagrade.

Za poseban doprinos razvoju privrede regiona za 2021. godinu nagrađeni su „Zapis“ iz Aranđelovca, „Sunce Marinković“ iz Kragujevca i „Standard Furniture Serbia” iz Ćuprije.

Jubilarne nagrade dobila su dva kragujevačka preduzeća – „Tara“ za 30 i „Vulović transport“ za 20 godina poslovanja.

Za regionalnog poslovnog lidera u 2021. proglašen je Slobodan Nikolić, generalni direktor kompanije „Nikom“.

Nagrađene kompanije su u značajnoj meri doprinele pozitivnom bilansu privrednih aktivnosti na teritoriji Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

U prvih devet meseci ove godine privredni subjekti iz ova dva okruga, od kojih je dominantniji Šumadijski, ostvarili su izvoz od 1,3 milijarde evra.

Svečanosti organizovanoj povodom Dana Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava, obrazovnih ustanova, preduzeća i organizacija.

Ovaj dan se obeležava u znak sećanja na 6. decembar 1823. godine, kada je knez Miloš doneo naredbu o osnivanju esnafa u Kragujevcu i drugim varošima u Srbiji, što je bila osnova za uređenje tadašnjeg privrednog života.

Izvor: RTK