Info

Nagrađeni pobednici HEMIJADE, cilj da se populariše ova prirodna nauka

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Subota, 02 03 2019

Dom učenika srednjih škola Kragujevca organizovao je deseto jubilarno takmičenje iz hemije za učenike svih razreda srednjih škola koji stanuju u nekom od domova regiona pod nazivom Hemijada. Učestvovalo je 48 đaka iz Požarevca, Kostolca, Jagodine, Svilajnca, Ćuprije, Rekovca, Beograda i Kragujevca, a dodeljeno je 15 nagrada - knjiga.

Za takmičare, komisiju sastavljenu od profesora srednjih škola iz Kragujevca i drugih gradova i organizatore u zgradu Gradske uprave upriličen je svečani prijem na kome su dodeljene nagrade i zahvalnice pobednicima takmičenja.

Svečana dodela nagrada, zahvalnica i priznanja ove godine je prvi put organizovana u zgradi Gradske uprave sa ciljem da se hemija kao prirodna nauka populariše i na taj način približi učenicima, a naročito imajući u vidu da je hemija svuda oko nas. Od hemijskih elemenata i jedinjenja sastavljen je organizam čoveka, hrana i lekovi su hemija i sve ono što nas okružuje, rečeno je na prijemu.

Na desetoj jubilnoj Hemijadi učestvovalo je 48 đaka srednjih škola i to iz domova učenika srednjih škola iz Požarevca, Kostolca, Jagodine, Svilajnca, Ćuprije, Rekovca, Beograda i Kragujevca. Dodeljeno je 15 nagrada u vidu knjiga.

Ovo je tradicionalna manifestacija u znanju svih učenika koji vole prirodne nauke, a pre svega hemiju, koja se organizuje za učenike svih razreda srednjih škola, a koji su korisnici Domova srednjih škola Srbije. Ovo takmičenje najvažnije je učenicima četvrtih razreda srednjih škola jer predstavlja probni test pred prijemni za fakultete. Do sada se nije desilo da učenici koji na ovom takmičenju osvoje neko od prva tri mesta, ne polože prijemne ispite na medicini, hemiji, tehnologiji, rekla je direktorka Doma učenika srednjih škola u Kragujevcu, LJubica Bašić.

Inače, desetogodišnje iskustvo u organizovanju ove manifestacije nam govori da deca sve više vole nauku i shvataju da se znanje ceni, pa nam je iz godine u godinu broj učenika koji žele da provere svoje znanje sve veći.